open-navfaktor-logo
search
Unsko-sanski kanton
Kuda ide krajiški SDP?
Bez obzira na razne stranke ljevice koje im navodno nisu konkurencija, SDP u Unsko-sanskom kantonu ipak nije sposobn i voljan utjecati na prilike u Bosanskoj krajini, koje su daleko od dobrih. Ova stranka u posljednje tri godine nije napravila niti jedan dobar i dugoročan koristan politički potez. To je veoma loš put za krajiški SDP, ali dobar za POMAK koji je u ovakvoj Krajini jedina učinkovita i razborita ljevica.
24.12.2021. u 17:31
get url
text

Za vrijeme vladavine Fatke Kulenović, a istim putem nastavio je Razim Halkić, bivš predsjednica i aktualni predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a, od krajiškog SDP-a kao lijeve multietničke stranke prometnuli su se u dominantno ultradesničarsku stranku. To je poraz ljevice i lijeve ideje u Unsko-sanskom kantonu. Od SDP-a USK se očekivalo da pomaže sazrijevanje multietničkog društva, jer Bosna i Hercegovina drukčije ne može opstati. Suprotno tome krajiški SDP je postao jedan od principijelnih boraca nacionalizma onog dana kada su vezali partijsku zastavu sa zastavom A-SDA (NES).

VEZANI TEKST - Eskić: SDP je u Velikoj Kladuši postao privjesak Fikreta Abdića

Duboke stranačke podjele, gubitak ljudi koji više sa partijom neće da imaju ništa, rođenjem uhljebničkog mentaliteta u kojem se cijeni odanost, a ne stručnost i kompetencije, a u konačnici i gubitak podrške na posljednjim lokalnim izborima u BiH. Posljednji izbori pokazali su da krajiški SDP više ne uživa povjerenje ni u urbanim područjima. Fatkina era je razdoblje kada krajiški SDP gubi svaki sadržaj koji može ponuditi. Nije bilo vodstva ni političkog sadržaja i ideje. To je postala samo klika koja se na postojećim resursima nastoji održati na vlasti.

U posljednje tri godine SDP USK je partija koja nije jasno definirala političke pozicije osim po pitanju nekih očitih stvari kao što su uhljebljivanje, lažna obećanja (zgrada Doma zdravlja Bihać) i koaliranje sa desničarkom A-SDA (NES). I teško je ne primijetiti da nisu otvorili ni jednu novu temu na kojoj bi se pozicionirali spram SDA, ali i novih političkih aktera kao što je POMAK. Krajiški SDP danas gubi na svim frontovim, i na centru, gdje od SDA gubi centrističku srednju klasu, ali i lijevo orijentiranu srednju klasu koja se okreće prema POMAKU. Obilo se o glavu krajiškom SDP-u jer nisu proveli ozbiljnu analizu socijalne strukture Unsko-sanskog kantona i vidjeli što je vezivno tkivo današnjeg SDP-a USK.

VEZANI TEKST - Iz SDP-a isključen vijećnik zbog kojeg je propao opoziv Fikreta Abdića, "ostao" mu mandat

No, SDP USK ne može više opstati i obnoviti se zbog desničarskog političkog skretanja i repozicioniranje krajiškog SDP-a Fatka Kulenović i Razim Halkić gurnuli su partiju u propast. Krajiški SDP više se nikada neće pozicionirati kao stranka ljevice, pa čak je i kasno da počnu malo "prepisivati" od POMAK-a kad je riječ o otvaranju modernih lijevih tema, ali na umjereniji način, koji je prihvatljiv široj populaciji USK. Krajiški SDP prestao se fokusirati na srednju klasu, a to je bila i bit će biračka baza novih lijevih opcija (POMAK) u USK. Sve drugo što sanjaju Kulenović i Halkić čista je zabluda i idealizam koji vodi SDP USK u totalnu propast.

Ovakav krajiški SDP nikada se više neće biračima Krajine nametnuti a tek profilirati kao multietnička stranka i to je poražavajuće. Građani Unsko-sanskog kantona s pravom više ne očekuju da će se SDP USK više angažirati u demokratizaciji politke i društva, a to jeste suštinski interes kako građana USK tako i cijele BiH. SDP USK i dalje koristi isprazne populističke floskule i odavno je ostavio po strani aktivno uključivanje u politički borbu za bolju Krajina, po mjeri većine svih građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.