open-navfaktor-logo
search
Pripadnici Wagnera
Libija optužila ruske plaćenike da su u Tripoliju koristili nervni plin
Ministar unutrašnjih poslova Vlade nacionalnog jedinstva u Libiji Fathi Bashagha saopćio je kako su pripadnici ruske sigurnosne kompanije koji se bore na strani Khalife Haftara koristili nervni plin u Tripoliju.
22.04.2020. u 21:00
get url
text

- Milicija pri Wagneru je protiv naših oružanih jedinica u Salahaddinu, na jugu Tripolija, koristila nervni plin - rekao je Bashagha na konferenciji u Tripoliju.

Ministar je dodao kako blisko sarađuju s Turskom, SAD-om i Velikom Britanijom kako bi u Libiji bila uspostavljena sigurnost.

Dodao je i kako, na polju sigurnosti sarađuju i s Tunisom i Alžirom.

Bashagha je rekao kako je milicija Kani, koja podržava lidera nelegitimnih snaga na istoku Libije Haftara, zatvorila ventile za dostavljanje prirodnog plina elektranama. Poručio je kako se milicija mora povući s tog područja.

Dodao je i kako su pripadnici pri operaciji "Burkan Al-Ghadab" stvarni heroji i da će doprinijeti formiranju budućnosti Libije.

Ruska sigurnosna kompanija Wagner je poznata po plaćenićkim vojnim aktivnostima u Siriji, Ukrajini, Libiji i afričkim zemljama. Wagner se s oko 1.400 plaćenika bori u redovima Haftara na frontu u Tripoliju.

Bashagha se osvrnuo i na ulogu Ujedinjenih Arapskih Emirata u Libiji te dodao kako UAE predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost Libije.

- UAE želi da haos u Libiji bude nastavljen - rekao je ministar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.