open-navfaktor-logo
search
Nesvakidašnji događaj
Mađari smijenili meteorologe jer su pogriješili prognozu
Dva najbolja mađarska stručnjaka za vremensku prognozu otpuštena su zbog pogrešne vremenske prognoze koja je izazvala političku galamu.
23.08.2022. u 08:11
get url
text
Budimpešta

Ono što je nazvano "najvećim evropskim vatrometom" bilo je planirano da bude održano u subotu uveče povodom proslave Dana Svetog Stefana - državnog praznika. Međutim, sedam sati prije zakazanog početka, vlada je odgodila događaj, pozivajući se na prognozirano loše vrijeme.

Vrijeme je, međutim, ostalo mirno, što je dovelo do smjena načelnika meteorološke službe i zamjenika.

Oko 40.000 vatrometa bilo je spremno za lansiranje sa 240 tačaka duž 5 kilometara uz rijeku Dunav.

Vlada je odgodila događaj za nedelju dana zbog ekstremnih vremenskih upozorenja koje je dobila, piše BBC.

Ali kišna oluja koju je Nacionalna meteorološka služba predvidjela promijenila je smjer i umjesto toga pogodila dijelove istočne Mađarske - potpuno promašivši glavni grad Budimpeštu.

Služba je u nedjelju objavila javno izvinjenje na svojoj Facebook stranici, objašnjavajući da se dogodio "najmanje vjerovatniji" ishod i da je neizvjesnost dio vremenske prognoze. Ali bilo je prekasno.

Ministar inovacija Laszlo Palkovics u ponedjeljak je otpustio šefove službi, što je odmah stupilo na snagu.

Reakcije u Mađarskoj su bile različite.

Skoro 100.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se poziva na otkazivanje vatrometa u vrijeme rata u susjednoj Ukrajini i štednje kod kuće.

Pristalice vlade, međutim, bile su bijesne zbog navodne nesposobnosti prognostičara i nadaju se da će proslava biti iduće subote.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.