open-navfaktor-logo
search
Selektor BiH
Mahmutović pred start kvalifikacija za EP: Eh, da imamo njih igrali bi Svjetsku ligu
Muška seniorska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okončala je pripreme za nastup na kvalifikacionim turnirima za Evropsko prvenstvo, koji su spojeni u jedan nakon što je selekcija Danske otkazala učešće.
10.01.2021. u 20:30
get url
text

Turnir će se održati u Skoplju, a prvu utakmicu naša reprezentacija igra u ponedjeljak protiv Sjeverne Makedonije.

Selektor našeg tima Ifet Mahmutović kaže kako je zadovoljan onim što su njegovi izabranici odradili tokom priprema u Lukavcu, gdje su se okupili krajem prošle godine.

VEZANI TEKST - Iz OSBiH ni slova o pripremama bh. odbojkaša, velikog favorita predvodi rođeni Bosanac

- Izvukli smo maksimum što se tiče svega. Zadovoljan sam što se tiče uvjeta koje smo imali, ali i generalno volje i motivacije koju su pokazali igračim. Mislim da smo pogodili u centar što se toga tiče – kaže selektor Mahmutović na početku razgovora za Faktor.

Treneru sarajevske Bosne, koji je na selektorskoj poziciji naslijedio Edina Bakovića, ovo nije prvi angažman u nacionalnom timu, s kojim je radio još prije 20-ak godina. Mahmutović kaže kako njegovu ekipu krasi zajedništvo, što može dati rezultat...

- Ako napravimo neki dobar rezultat to će se desiti jer su momci motivirani, druže se, i krasi ih veliko zajedništvo - naglašava profesor s Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

Globalni problem pandemije za sve je pandemija koronavirusa, a jasno je da opasni virus stvara poteškoće i remeti planove svima. Ipak, Mahmutović tvrdi da njegov spisak ne bi bio mnogo drugačiji i da nisu uvjeti kakvi trenutno jesu.

- Moram priznati da je sastav koji smo okupili dosta kvalitetna. Bili bismo malo jači, možda za jednog ili dva igrača, kojeg bih još poželio u ovom sastavu, da vidim koliko možemo. Ipak, proteklih dana sam dosta sam sa sobom vjećao kojih 14 igrača povesti u Skoplje, jer je svih 16 radilo vrhunski - otkrio je Mahmutović, te kazao da u makedonsku prijestolnicu svakako vodi iskusnog Sanjina Bezdroba, iako jedan dio nije proveo na pripremama zbog privatnih obaveza, no s obzirom na to da ga trenira i u Bosni, zna da je fizička sprema primaša servisa na visokom nivou.

- On (Bezbrob op.a) je kroz igre u Bosni pokazao da zaslužuje biti tu. S Njim sam radio i prije 20, kao prvi trener reprezentacije, i znam o kakvom se profesionalcu radi. On je trenutno jedan od najboljih igrača Premijer lige BiH - tvrdi Mahmutović.

Prvi favorit kvalifikacione grupe je selekcija Turske.

- Mi ćemo tražiti priliku u duelima s Makedoncima. Pratili smo neke pripremne utakmice. Uglavnom igra ta standardna šestorka. Imaju dva dobra smečera, ali igraju dosta predvidimo. S druge strane mi imamo dva dobra srednja blokera i korektore, te dobre kombinacije u polju... S obzirom na to da u odbojci nema nepobjedivih mi bi uz dobru igru trebali dobiti Makedonce u obje utakmice - kaže bh. selektor, uz opasku da su Turci prvi favoriti, što potvrđuje činjenica da su pozvali sve svoje najbolje igrače.

VEZANI TEKST - Odbojkaši BiH: Šansa u utakmicama sa Sjevernom Makedonijom

Jedan od tih igrača je i rođeni Bosanac Adis Lagumdžija, korektor italijanske Monze i jedan od najboljih poentera najjače odbojkaške lige na svijetu.

- Koliko su Turci ozbiljno shvatili kvalifikacije govori i to da su pozvali najbolje koje imaju u ovom trenutku. Osim Adisa, za Tursku igraju još trojica igrača rođenih u našoj zemlji (Mirza Lagumdžija, Marko Matić, Amel Dautefendić op.a), a s njima u sastavu naša selekcija bi igrala Svjetsku ligu - smatra Mahmutović, čiji trenutni sastav ima prosjek od oko 23 godine.

Upravo u ovom podatku selektor vidi perspektivu svog tima.

- Mogu još 10-15 godina biti na okupu. Mi ćemo nastojati da kroz dva-tri kluba grupišemo igrače kako bi zajedno mogli trenirati tokom cijele godine. Tvrdim da što imamo perspektivnu reprezentaciju, ako ih poredim s onom iz od prije 20 i više godina, kada su za nas igrali izuzetno kvalitetni igrači - rekao je Mahmutović na kraju naglasivši da je dobio odriješene ruke, ali da je cilj je EP i Zlatna liga.

Prvu utakmicu izabranici bh. odbojkaši igraju 11. januara protiv domaćina kvalifikacionih turnira, a dan kasnije će u dvorani "Boris Trajkovski" odmjeriti snage sa Turskom. Drugu utakmicu s Makedoncima igramo 14. januara, dok je 15. januara na rasporedu novi duel sa selekcijom Turske.

Pobjednik grupe C osigurat će mjesto na 32. Evropsko prvenstvu koje godine organizuju Poljska, Češka Republika, Estonija i Finska, kao iz pet najboljih drugoplasiranih timova iz sedam kvalifikacionih grupa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.