open-navfaktor-logo
search
Sirija
Majka i troje djece poginuli u urušavanju dvospratne kuće u Idlibu
Usljed urušavanja stare dvospratne kuće u provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije, poginuli su majka i troje djece.
10.02.2022. u 10:34
get url
text

Službenik za medije Civilne odbrane Firas Khalifa potvrdio je da su majka i njeno troje djece poginuli usljed urušavanja stare dvospratne kuće u selu Korin, na jugu Idliba.

Naveo je da su otac i troje djece, koji su teško povrijeđeni, izvučeni ispod ruševina i prevezeni u bolnicu u blizini.

U Idlibu, snage predsjednika Bashara al-Assada i pristalice, bombardovali su naselja što je dovelo do velikih oštećenja na većini kuća. Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen jednom od četiri zone deeskalacije. Snage odane Assadovom režimu su prekršile dogovor i zauzele tri zone, a u Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u regiji. Napadi su intenzivirani ponovo u maju 2019. godine.

Turska i Rusija su u martu 2020. godine dogovorile protokol kojim se sve strane u Idlibu pozivaju na prekid vatre, a turske i ruske snage u svojstvu garanta primirja zajednički provode kontrolne patrole duž linija razdvajanja.

Zbog napada režimskih snaga iz Idliba je u kolektivne centre u blizini turske granice u periodu od 2017. do 2020. godine izbjeglo blizu dva miliona Sirijaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.