open-navfaktor-logo
search
Neobično mjesto
Malezijski grad Kuala Selangor spomenicima i prirodom magnet za turiste
Kroz sami centar grada, koji je od davnina značajan turistički ali i trgovinski centar Malezije, protiče rijeka Selangor kojom su nekada plovili i trgovački brodovi
05.01.2020. u 08:57
get url
text

Grad Kuala Selangor, smješten u malezijskoj pokrajini Selangor, zasigurno je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u toj zemlji, prvenstveno zbog toga što ima brojne historijske spomenike i prekrasnu netaknutu prirodu.

Kroz sami centar grada, koji je od davnina značajan turistički ali i trgovinski centar Malezije, protiče rijeka Selangor kojom su nekada plovili i trgovački brodovi.

Turisti koji dolaze u ovaj grad danas najviše posjećuju njegove spomenike, šumske predjele, parkove, provode vrijeme na obali rijeke te uživaju u prirodnim ljepotama ovog, po mnogo čemu, neobičnog grada.

Jedan od simbola Kuala Selangora je svjetionik, izgrađen 1907. godine na visoravni Melawati u samom centru grada.

Svjetionik, dužine 27 metara, tada je služio kako bi brodovima omogućavao navigaciju ali i za praćenje požara na tom i širem području.

Još jedan od simbola grada je i opservatorija, također smještena na visoravni Melawati, za koju se vjeruje da postoji od 16. stoljeća, a dugo je korištena kako bi se u njoj odredio početak mjeseca ramazana.

U Kuala Selangoru se nalazi i džamija Sultan Ibrahima koja također privlači veliku pažnju turista, a osim ove bogomolje u gradu se još nalaze i katolička crkva, te budistički, hinduistički i taoistički hramovi, što najbolje pokazuje multikonfesionalnost grada.

Taoistički hram Tian Fu Gong, koji su 1840. sagradili kineski doseljenici, smatra se jednim od najstarijih hramova u gradu.

Kuala Selangor, udaljen oko sat vremena od glavnom grada Kuala Lumpura, i ove godine planira da ugosti veliki broj turista, posebno zbog činjenice da je Malezija 2020. godinu proglasila godinom turizma.

Kuala Selangor, 04.01.2020.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.