open-navfaktor-logo
search
Održano ročište
Marinković pred sudom negirao da je ubio policajce Adisa i Davora: Nemam nikakve veze s tim
U Kantonalnom sudu u Sarajevu, pred sutkinjom za prethodno saslušanje Elvirom Begović, jutros je održano ročište povodom prijedloga za pritvor Savi Marinkoviću, osumnjičenom za učešće u likvidaciji sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. 
28.07.2022. u 12:01
get url
text

Iako je Marinkoviću odranije već određen pritvor po potjernici, zakonska je procedura nalagala da se on ipak pojavi pred sudom i izjasni se o tvrdnjama Tužilaštva.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, odnosno tužiteljice koje vode ovaj predmet, ostale su pri ranije izrečenom prijedlogu da se osumnjičenom odredi pritvor. 

S druge strane, Marinkovićev advokat Bojan Veselinović protivio se i prijedlogu Tužilaštva i rješenju koje je ranije donio Sud.

Marinković se pridružio riječima svoga branioca, te negirao da je umiješan u ubistvo policajaca. 

- Nemam nikakve veze s ubistvom policajaca - rekao je Marinković, te dodao da se "protiv njega vodi hajka iako nema ništa sa stvarima koje su mu stavljene na teret".

VEZANI TEKST - Osumnjičen za ubistvo sarajevskih policajaca: Sava Marinković izručen BiH

Posebno je istaknuo da on nije ni bježao niti se skrivao, kao i da se nije protivio izručenju po skraćenom postupku.

On je, podsjetimo, odmah nakon što ga je Aleksandar Macan označio kao počinioca ubistva, posredstvom advokata Veselinovića najavio da će se pojaviti pred bh. pravosuđem.

U vrijeme raspisivanja potjernice za njim on se, kao što je poznato, nalazio na izdržavanju zatvorske kazne u Njemačkoj, zbog drugog krivičnog djela. 

Nakon što je pušten na uvjetni otpust, određen mu je ekstradicioni pritvor na osnovu potjernice iz Sarajeva, te je čekao da bude izručen, što se i dogodilo jučer, nakon što su bh. pravosudne institucije dostavile određene garancije njemačkom pravosuđu.

Budući da je Marinkoviću već bio određen pritvor, odmah je sproveden u pritvorsku jedinicu KPZ-a Sarajeva, odakle je jutros prebačen u Sud (koji se nalazi u istoj zgradi kao i KPZ Sarajevo). 

{$galerijaFotografija}

Tužilaštvo, inače, za njega traži pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

VEZANI TEKST - Istraga ubistva policajaca: Macan se nada sporazumu, Žižan "šuti kao zaliven"

Na teret mu se stavljaju krivična djela ubistvo i teška krađa u saizvršilaštvu. 

Za ovo krivično djelo terete se još i Aleksandar Macan, koji je, kako tvrdi njegov advokat Duško Tomić, istražiteljima ispričao šta se navodno desilo kobne noći, te pristao na saradnju, a u nadi da će mu biti ponuđen sporazum o priznanju krivnje.

On je priznao da je bio na mjestu događaja, ali da navodno nije znao da će neko biti ubijen. Označio je Marinkovića kao direktnog ubicu.

Osim Marinkovića i Macana, za učešće u ubistvu policajaca tereti se i Marko Trifković Žižan, koji se od hapšenja sve vrijeme brani šutnjom. 

Sava Marinković, izručenje, 27.07.2022.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.