open-navfaktor-logo
search
Bihać
Masovna tuča migranata tokom podjele hrane, policija pucala u zrak
Veća grupa migranata koja se nalazila unutar i oko Đačkog domu krenula je prema policajcima, zaštitarima i migrantima s kojima su obavljani razgovori, kako bi ih fizički napala, te je policajac ispalio četiri hica upozorenja da bi zaštitio živote ostalih policajaca i zaštitara
09.10.2018. u 11:04
get url
text

Bihaćkoj policiji jučer oko 18.10 sati prijavljeno je da je u Đačkom domu u Borićima gdje su smješteni migranti, izbila tuča između dva migratna. 

Policija je odmah nakon prijave izašla na teren, te je utvrđeno dako su se sukobili 28-godišnji F. F. i godinu mlađi S. R., obojica iz Irana, pri čemu je S. R. drvenim predmetom teško povrijedio F. F. Uviđaj na mjestu događaja obavili su istražitelji OKP PS Bihać.

Obezbjeđenje Đačkog doma je nakon sat i po ponovo pozvalo policiju, te su zaštitari prijavili kako je unutar kampa došlo do fizičkog obračuna između više migranta, te da ima povrijeđenih osoba od kojih je jedna povrijeđena nožem.

- Na lice mjesta upućeno je više policijskih patrola koji su u razgovoru sa zaštitarima došli do saznanja da je prilikom podjele hrane, došlo do fizičkog obračuna između više migranata te da su zaštitari upotrijebili paper sprej kako bi smirili situaciju, a osobe koje su započele fizički obračun udaljile su se u nepoznatom pravcu. Svi migranti koji su povrjeđeni, bilo od fizičkog sukoba ili od upotrebe paper spreja, preveženi su u Kantonalnu bolnicu Bihać gdje im je ukazana liječnička pomoć - saopćeno je iz MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Tokom uviđaja, istražitelji OKP PS Bihać su obavili i razgovor sa migrantima, te došli do saznanja da je grupa Afganistanaca fizički nasrnula na grupu Iranaca, te da u sklopu Đačkog doma postoji grupa Afganistanaca koja konstantno fizički maltretiraju migrante.

- Prilikom obavljanja razgovora sa migrantima iz Irana, više destina migranta nasrnulo je kako na iranske migrante tako i na policijske službenike i zaštitare koji su su obezbjeđivali lice mjesta, dok su migranti koji su se nalazili unutar zgrade Đačkog doma, bacali kamenje i druge čvrste predmete na policijske službenike pri čemu su oštetili službeno policijsko vozilo i vozilo zaštitarske agencije. U tom trenutku, veća grupa migranata koja se nalazila unutar i oko Đačkog domu i krenula prema policijskim službenicima, zaštitarima i migrantima s kojima su obavljani razgovori, u namjeri da ih fizički napadne, policijski službenik je ispalio četiri hica upozorenja kako bi zaštitio živote policijski službenika i zaštitara, nakon čega su se migranti povukli unutar Đačkog doma - kazali su iz MUP-a USK.

O događaju upoznat je i tužilac Kantonalnog tužilaštva koji se očitovao da u navedenom događaju stiče obilježje krivičnog djela nasilničko ponašanje, a istražitelji OKP PS Bihać nastavljaju daljnji rad na identifikaciji osoba koje su počinila ovo krivično djelo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.