open-navfaktor-logo
search
Bez panike...
Mehić: Nema povećanog broja oboljelih od legionarske bolesti i tuberkuloze
Teoretski nargila može biti uzrok obolijevanja od Legionelle, ali je potrebno dokazati, a ne da se prenosi na način "rekla-kazala", kao što se to radi ovih dana. Imamo Sanitarne inspekcije kojima je to posao, pa neka utvrde da li ima mjesta ovakvim pričama, kaže šef Klinike za pluće bolesti KCUS-a
22.10.2019. u 11:20
get url
text

Krajem prošle sedmice pojedini mediji prenijeli su informaciju da se kod stanovnika Kantona Sarajevo pojavila Legionella (Legionarska bolest).  

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo potvrdili su da su njima prijavljena dva slučaja obolijevanja od Legionelle, no neki mediji iznosili su i brojke od pet i više oboljelih.

Na Klinici za plućne bolesti, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), protekle sedmice liječene su dvije mlade osobe sa dijagnozom - Legionella, a potom su poslane kućama na dalji oporavak.

Bolest nije nova na našim prostorima

Kazao nam je to prof. dr. Bakir Mehić, šef ove klinike, i dodao kako mjesta za paniku nema jer se ne radi ni o kakvoj povećanom broju oboljelih.

- Legionella nije strašna bolest. Prate je blaži simptomi. Istina, desi se da osoba dobije upalu pluća, tzv. atipičnu pneumoniju, koju je onda potrebno liječiti. Bakterija iz roda Legionellaceae ima oko 60 sojeva. Kod nas je dijagnostika bolesti otežana jer se radi o serološkom dokazivanju koje se može uraditi samo u ustanovama koje su adekvatno opremljene, poput KCUS-a. Dakle, dijagnoza Legionelle ne može se uspostaviti u domu zdravlja - navodi Mehić.

Bolest, dodaje Mehić, nije nova na našim prostorima, bilo je i ranije u sporadičnim slučajevima i bit će je i ubuduće.

- Bilo je godina kada nismo evidentirali nijednog oboljelog, a onda se desi da se druge godine otkriju jedan ili dva slučaja - ističe Mehić.

Bakterija Legionella pneumophila izolirana je 1976. godine, nakon što se u Philadelphiji, na Zboru američkih legionara pojavila akutna respiratorna bolest. Živi u vodi, pa su klima-uređaji kod kuće, u automobilu, na radnom mjestu, u hotelu, koji se ne čiste redovno, pogodno tlo za njen razvoj i širenje. Međutim, ovom baketerijom može se inficirati i u bazenu, ako se osoba kupa u stajaćoj vodi, kao što je jezero.

No, ono o čemu se posljednjih dana nagađa, jeste da je za Legionellu kriva - nargila.

- Teoretski nargila može biti uzrok obolijevanja od Legionelle, ali to je potrebno dokazati. Ako u nargili voda stoji duže vrijeme i ako je zagađena bakterijom Legionella pneumophila, bilo da je neko puhao u nju ko ima tu bolest ili se zalijepila za zidove posude, moguće je da će osoba koja konzumira nargilu, povlačenjem kroz sistem crijeva i usnika, dobiti infekciju. Ali ponavljam, to treba eksplicitno dokazati, kao i sve ostalo u medicini, a ne da se prenosi na način "rekla-kazala", kao što se to radi ovih dana. Imamo Sanitarne inspekcije kojima je to posao, pa neka utvrde da li ima mjesta ovakvim pričama - naglasio je Mehić.

Šef Klinike za plućne bolesti KCUS-a demantovao je i pisanje nekih medija koji su ovih dana plasirali tekstove kako je na Klinici ovih dana hospitaliziran veći broj osoba sa tuberkulozom.

- U ovom trenutku imamo pet oboljelih od tuberkuloze, ali ako vam kažem da na našoj klinici postoji cijelo Odjeljenje za tuberkulozu sa 20 kreveta, onda je valjda svima jasno o čemu se radi. Na području cijele BiH posljednjih godina broj oboljelih od tuberkuloze u stalnom je opadanju. Javnost mora znati da sa 125 oboljelih na 100.000 stanovnika u ratnom i poratnom periodu, danas imamo daleko manji broj. Prošle godine evidentirali smo 23 oboljela na 100.000 stanovnika. Bili smo u projektu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se smanji incidenca obolijevanja od tuberkuloze i u tome smo uspjeli. Nismo još došli na nivo zemalja sa malom stopom obolijevanja (10/100.000 stanovnika), još uvijek smo u grupi država sa srednjom stopom incidence obolijevanja, ali ta brojka konstantno pada - ističe Mehić.

Migranti mogu izazvati zarazu

S obzirom da je BiH ruta kojom prolazi sve više migranata, Mehić dodaje kako ne isključuje da bi u narednim mjesecima to moglo uzrokovati povećan broj oboljelih od tuberkuloze.

- Pošto migranti dolaze iz jako siromašnih zemalja, a njihova putovanja znaju trajati i po godinu i više, često se mnogi razbole. Mi smo tokom ove godine imali tri migranta sa tuberkulozom. Trenutno jedan od njih hospitaliziran je na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a zbog tuberkuloznog meningitisa. Dakle, migranti mogu izazvati zarazu naših stanovnika dolazeći u kontakt sa njima, ali ponavljam - to se može desiti, a i ne mora - zaključio je Mehić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.