Vijeće Evrope

Mijatović osudila falsificiranje činjenica o zločinu na Tuzlanskoj kapiji

Objavljeno: 06.11.2019. u 18:45

Nažalost, ponovo svjedočimo još jednom pokušaju negiranja ili relativiziranja zločina u ratovima u bivšoj Jugoslaviji koje su okarakterizirali kao takve Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i nacionalni sudovi za ratne zločine, kazala je, između ostalog, Visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava

Dunja Mijatović

Visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović, osudila je promoviranje knjige u Ministarstvu odbrane Srbije koja falsificira činjenice o ratnom zločinu koji se desio na Tuzlanskoj kapiji u Bosni i Hercegovini 1995. godine, saopćeno je danas iz Vijeća Evrope.

- Nažalost, ponovo svjedočimo još jednom pokušaju negiranja ili relativiziranja zločina u ratovima u bivšoj Jugoslaviji koje su okarakterizirali kao takve Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i nacionalni sudovi za ratne zločine. Propagiranje falsifikata i dezinformacija u poslijeratnom kontekstu ozbiljno podriva sve napore na trajnom miru i pomirenju - kazala je Mijatović te dodala:

- Jučer je Ministarstvo odbrane Srbije organiziralo promociju knjige koja falsificira činjenice o ratnom zločinu koji je odnio 71 život na Tuzlanskoj kapiji u BiH u maju 1995. Umjesto pružanja javne platforme za propagiranje stavova koji negiraju ratne zločine, politički čelnici i predstavnici u Srbiji moraju intenzivirati rad na borbi protiv imuniteta za ratne zločine, pružiti civilnim žrtvama rata pravične reparacije i podržati napore pomirenja u regiji u skladu sa preporukama koje su dali moji prethodnici vlastima u Srbiji. Iskreno suočavanje s prošlošću od suštinskog je značaja za pomirenje i konstruktivnu interakciju među zajednicama. Moje je duboko uvjerenje da mlade generacije u toj zemlji i u regiji zaslužuju da budu uvedene u duh mira, tolerancije i uzajamnog poštovanja - izjavila je povjerenica Mijatović.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije