open-navfaktor-logo
search
Intervju
Ministar Samir Avdić: Uspješnim osobama treba dati priliku da budu mentori talentiranim mladim ljudima
Samir Avdić, proslavljeni košarkaški reprezentativac BiH, posljednju godinu na čelu je Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Da li se pokajao što je ušao u politiku, je li mjesto sportisti u politici, kako se snašao na poziciji ministra, koje projekte će podržati do kraja mandata, između ostalog, govorio je u intervjuu za Faktor. 
03.10.2021. u 21:50
get url
text

Koje ciljeve ste pred sebe postavili kada ste odlučili da uđete u politiku, odnosno kada ste postali ministar? Jeste li se ikada pokajali što ste prihvatili ministarsku ulogu, odnosno da budete dio političke scene u BiH?

Politički angažman, tj. imenovanje na poziciju ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo je časna funkcija koja mi je povjerena, tako da vlastitu odluku smatram sasvim odgovornom i razumnom. Posao ministra zahtijeva veliki radni angažman, odricanje, poseban stepen tolerancije i razumijevanja da biste uspješno radili posao. Očekivanja i zahtjevi građanki i građana Kantona Sarajevo su uvijek na visokom nivou, tako da funkcija koju obnašate dodatno vas obavezuje da budete dostupni i da ponudite konkretna rješenja. Ne postoji ništa idealno, ali uvijek treba težiti izvrsnosti.

Je li sportisti mjesto u politici. Zašto jeste ili zašto nije?

Odlično pitanje. Bivše sportašice i sportisti mogu dati veliki doprinos političkim angažmanom, opredjeljenjem i težnjom za kvalitetniji i ugodniji život naših sugrađanki i sugrađana. Generalno kada posmatramo, težnja vrhunskog sportaša je uvijek biti u vrhu, te s tim u vezi na jedan takav način treba posmatrati političko djelovanje sportista. Sportaši sa sobom nose posebnu pozitivnu energiju, radnu etiku, visok stepen odgovornosti djelovanja u javnom prostoru, što dodatno ide u prilog tezi da su dužni, naravno, ako je politički angažman opredjeljenje, dati puni i mjerljiv doprinos.

Znate li da kulturni radnici uvijek strahuju da će biti zanemareni ako na poziciju ministra dođe sportista jer, kažu iz iskustva, sportiste su više naklonjene kolegama sportistima. Koliko tu ima istine? Koliko ste prije dolaska na ovu poziciju poznavali kulturni život grada Sarajeva?

Koliko sam upoznat, prije mog imenovanja, prethodni ministar je bio bivši sportista, a godinama prije g. Alikadića i mene bile su osobe koje dolaze iz oblasti kulture. Mišljenja sam da je vaše pitanje pomalo tendenciozno jer bilo kakvog razloga za "strah" kako navodite nema. Postoje planovi i programi koje je potrebno realizirati i obaveza svakog ministra je tražiti najbolja moguća rješenja u okviru zakona i propisa. Kada je javni interes i javno dobro u pitanju, nema "opredjeljenja po stranama (oblast kulture i sporta)", nego nam je dužnost i obaveza posmatrati veću, jedinstvenu sliku. Ako imenovanje na mjesto ministra kulture i sporta treba da znači i odražava se na poznavanje i upućenosti u kulturni život Sarajeva, onda ste kao osoba u potpunoj zabludi. Odlično sam i prije poznavao kulturni život, živio ga jer Sarajevo je dobrim dijelom kreiralo kulturnu scenu bivše države, tako da su prethodne generacije ostavile za sobom kvalitetne "kulturne temelje".

Kako biste ocijenili kulturnu scenu na području Kantona Sarajevo, odnosno kvalitet onoga što se nudi publici?

Uzimajući u obzir period 2020-2021. godina koji je globalno obilježila pandemija COVID-19, učinjeni su veliki napori da bi se kulturna scena održala pod svaku cijenu. Stanje u kojem su se našli građanke i građani Sarajeva (publika) bilo je veoma teško, prožeto velikom psiho-socijalnom napetošću, i šta nam to donosi svaki novi dan. U tako složenim okolnostima kulturni djelatnici su činili maksimum napora da vlastitim angažmanom daju doprinos normalnim tokovima života. Veliki je broj sadržaja koji se nude, tako da publika može odabrati šta joj odgovara. Smatram da kulturni sadržaji koji se nude publici su kvalitetni, shodno materijalno-finansijskim mogućnostima, ambijentu i okolnostima u kojima umjetnici djeluju.

Možete li prebrojati kulturne projekte koje ste podržali u dosadašnjem mandatu i na šta ste posebno ponosni? Koliko ih je iz kulture, a koliko iz sporta?

Na javni poziv iz oblasti sporta bilo je prijavljeno 423, a iz oblasti kulture 368 projekata. Matematikom se može doći do 800 projekata gdje udruženja po projektu daju i prilažu ono za šta bi oni smatrali da bi ministarstvo trebalo da sufinansira. Iskren da budem, veliki je broj iz jedne i druge oblasti, i da nekoga favorizujem, u smislu toga zato što se radi o nevladinim organizacijama, bilo bi u najmanju ruku tendenciozno. Moram vam reći da nije bilo nikakvih zamjerki. Svako udruženje koje se meni javilo mailom svakome sam zaista odgovorio, i svako ko je tražio sastanak, mislim da smo mu to upriličili čak i prije javnog poziva, a i nakon javnog poziva. Mislim da je to jedna totalno promijenjena kultura komunikacija na koju sam ponosan, zato što smatram da svakoga trebate pozvati i saslušati. Mnogo dobrih i kvalitetnih prijedloga ima, i mislim da se u javnom prostoru mogu inkorporirati zavisno od toga kakav je budžet tog projekta.

Stotine nevladinih organizacija, privrednih subjekata, udruženja i privatnih osoba dobija sredstva iz budžeta Kantona Sarajevo za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture i sporta. Pojedini umjetnici, ali i sportiste za dva ili više udruženja, za iste ili slične projekte, dobiju podršku. Također, primjetno je da uvijek isti dobijaju podršku. Kako tome stati ukraj?

Naravno. I treba se tome stati ukraj jer je javni novac u pitanju. Način kako se prije dodjeljivao novac, kako su drugi bili pozicionirani u budžetu je sasvim nešto što je drugačije u odnosu na 2020. i 2021. godinu.

Dobio sam jedno zastupničko pitanje: "Da li se dodjeljuju sredstva udruženjima koja nisu opravdala sredstva?" To je nemoguće zato što je u javnom pozivu naznačeno da neće biti doznačena sredstva onima koji nisu opravdali. Mnogima je ta papirologija obimna, međutim, uredba nam nalaže da jedan takav javni poziv sprovedemo. Ne postoji nijedno udruženje (i ako ga neko pronađe, ja bih zaista volio da nam kaže), da nije pravdalo finansijska sredstva, odnosno da nije dostavilo finansijski izvještaj za prethodnu godinu. Da li udruženja sarađuju jedna sa drugima, naravno da da, i imaju pravo. Vi znate da po federalnom zakonu tri osobe mogu osnovati udruženje, međutim da ne bi dolazilo do zloupotreba na javni poziv se mogu prijaviti udruženja koja su godinu imali djelovanje, upravo iz razloga da bi prikazali svoj bilans stanja i bilans uspjeha šta su to oni uradili. Naravno to je finansijski apsekt, a isto tako i narativni dio izvještaja - šta je to što su oni implementirali kroz projekat, i šta je to što je dobro za javni interes. Tako da ne postoji nijedno udruženje koje u kalendarskom nekom periodu je mlađe od godinu koje može da aplicira na javni poziv.

Kulturne institucije od državnog značaja nemaju riješen pravni status, pa tako ni direktan izvor finansiranja. Vaš prethodnik je pokrenuo proces da KS preuzme finansijska prava. Hoćete li nastaviti tamo gdje je on stao ili imate svoje planove kako pomoći ovim institucijama?

Inicijativa prethodnog ministra je bio da se uvedu privremene upravljačke strukture tj. kreiranje novog pravnog osnova za preuzimanje osnivačkih prava za nevedene institucije.
Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta i ove godine sa iznosom od 712.900 KM sufinansirali rad šest institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, uz potpuno razumijevanje situacije u kojoj se institucije nalaze. Dobar dio rješenja i odgovora stoji u Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Sportski i kulturni radnici najbolji su ambasadori Sarajeva, ali i cijele BiH. Jesmo li im se dovoljno odužili za njihov doprinos? Kako potaći mlade da nižu uspjehe, pa da opet imamo novog Džeku, Tanovića ili Zeca?

Odlična konstatacija, koja se tiče kulturnih radnika i vrhunskih sportista. I jedna i druga društvena oblast zahtijevaju značajna i konkretna ulaganja. Kada kažem ulaganja, to se odnosi na cjeloživotno učenje, stjecanje novih vještina i afirmiranje vrijednosti koje teže ka izvrsnosti, adekvatne nagrade i priznanja za postignute rezultate. Osobe koje su postigle i postižu izvrsne rezultate (naveli ste samo par imena), bez obzira na to iz kojih sfera života dolaze, dužnost i obaveza je javno promovirati i isticati njihov rezultat, kao primjer sjajne prakse i mogućnosti kada vrijedno i neumorno radite. Takvim osobama omogućiti da prenose vlastita znanja i iskustva, dati priliku da budu mentori talentiranim mladim ljudima kako bi na koncu znali koji je to put koji vodi do uspjeha.

Koje projekte namjeravate realizirati do kraja mandata?

Veoma je važno naglasiti da smo kao ministarstvo planirali 700.000 KM za proizvodnju dugometražnog igranog i kratkog igranog filma i dokumentarnog filma. Također, planirana su sredstva za podršku proizvodnji audiovizuelnih djela u iznosu od 300.000 KM. Strategija kulture za period 2021-2027. godina, Strategija sporta za period 2021-2027. godina, Zakon o kulturi i Zakon o sportu, te projekti infrastrukture koje Kanton Sarajevo sufinansira.

To su kapitalna ulaganja za koja se Kanton zadužuje. Projekcijom u budžetu za 2021. je bila 2,5 miliona, milion KM od toga je zaduženje za kapitalne projekte iz oblasti sporta, i 1,5 miliona za kapitalne projekte iz oblasti kulture. Međutim, općine, odnosno svima kojima smo poslali da nam delegiraju projekte svega smo napravili zaduženje 1.755 000 KM za pet projekata. Za dvoranu Hrasnica (Općina Ilidža) izdvojeno je 450.000 KM, za Evropsku kuću kulture (Općina Centar) - 500.000 KM, rekreativni centar Varaždinska ulica (Općina Novo Sarajevo) - 450.000 KM, Stadion Ilijaš za pokrivanje – 100 + 70.000 KM. Kanton Sarajevo je već uložio više od milion KM za taj infrastrukturni objekat. Dakle mi dajemo 100.000 za pokrivanje i 70.000 dodatnih za nabavku stolica. I sredstva za Kulturno-sportski centar Vogošća – 250.000 KM. Ovo su projekti koji su delegirani. Iz ostalih općina nismo dobili za 2021. godinu. Naravno, također ni iz Grada Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.