open-navfaktor-logo
search
Vanredni sastanak
Ministri energetike EU-a razgovaraju o zaustavljanju rasta cijena
Ministri energetike država članica Evropske unije (EU) okupili su se u petak u Briselu na vanrednom sastanku kako bi se pokušali dogovoriti o mjerama za zaustavljanje rasta cijena energije.
09.09.2022. u 14:59
get url
text

Jozef Sikela, ministar trgovine i industrije Češke Republike, izjavio je prije sastanka da je EU-u potreban "brz i jedinstven" odgovor na energetsku krizu, jer "nema vremena za gubljenje" u ovoj teškoj situaciji.

- U energetskom smo ratu s Rusijom jer (predsjednik Vladimir) Putin manipuliše tržištem gasa. Ova ozbiljna kriza ugrožava naš način života, a također napada i našu ekonomiju - rekao je Sikela.

Na današnjem sastanku se ne očekuju nikakve odluke već je cilj definisati mogući smjer kako bi Evropska komisija mogla iduće sedmice predstaviti konkretne prijedloge.

Sikela očekuje da ministri energetike EU "suze set mjera" kako bi EK mogla predstaviti nacrt zakona i usvoji ga što je prije moguće.

Ako se to dogodi, izvršno tijelo EU može predstaviti prijedlog u roku od nekoliko dana, dodao je češki ministar.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u srijedu je najavila da će predložiti ograničenje prihoda energetskim kompanijama koje proizvode struju uz niske troškove, a višak profita usmjeriti prema najranjivijim građanima i poduzećima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.