open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Ministri tvrde da su revizori zlonamjerni: Ne poznajete zakone, izvještaj paušalan, firme nisu otpuštale radnike
Federalni ministri okoliša i turizma Edita Đapo, energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, te prometa i komunikacija Denis Lasić, oštro su odgovorili na zamjerke federalnih revizora upućene zbog načina dodjele oko 88,1 milion KM firmama za vrijeme pandemije.
03.06.2021. u 13:17
get url
text

Ured za reviziju institucija u FBiH naveo je prije tri dana da su ova četiri ministarstva dodijelila značajna sredstva i firmama koje su smanjile broj zaposlenih, iako je očuvanje radnih mjesta bio jedan od ciljeva Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede u okolnostima pandemije COVID-19.

- Jedan od općih i posebnih ciljeva Uredbe je očuvanje radnih mjesta, a kriterij za dodjelu novca je broj zaposlenih na dan 30. septembar 2020. godine. Međutim, sredstva su dobili i korisnici kod kojih je od početka proglašenja stanja nesreće do ovog datuma značajno smanjen broj zaposlenih, što Uredba nije predvidjela - stoji u saopćenju Ureda za reviziju.

VEZANI TEKST - Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva FBiH: Ko je dobio novac, a otpuštao radnike

Prvi ljudi "prozvanih" ministarstava istakli su da je izvještaj Ureda za reviziju napisan paušalno, da revizori očito ne poznaju zakone, te da nijedan poslodavac koji je dobio sredstva nije otpustio radnike.

Naveli su da je Uredba realizirana onako kako je bilo predviđeno i da je jedan od kriterija bio broj zaposlenih na dan 30. septembar, ali da je Uredba nalagala da se ne može smanjiti broj zaposlenih do 31. decembra u odnosu na 30. septembar.

Autentičan stav je da se ovdje misli na davanje otkaza, a ne na odlazak u penziju, smanjenje broja zaposlenih zbog smrti i drugo.

Ministri su prozvali i glavnog federalnog revizora Dževada Nekića.

Ministrica Đapo je kazala da je paušalna analiza Dževada Nekića, da se izvještajima, koji su napisani paušalno, nanosi šteta ministarstvima, ali i privrednicima jer se govori da je Ministarstvo okoliša i turizma podijelilo novac i neregistrovanim firmama.

- Nekića treba pitati kako to da te kompanije onda rade i plaćaju porez. Podružnica se ne može upisati u gradu u kojoj je sjedište kompanije. Spominjanje toga pokazuje kako u Uredu za reviziju ne znaju zakonsku regulativu u FBiH – istakla je Đapo.

Ona je kazala da se revizori ne trebaju voditi novinskim člancima gdje je opozicija govorila kako bi trebalo biti.

- Intencija Vlade FBiH je bila da se sačuvaju ta radna mjesta, da se zadrži taj broj radnika u septembru i da se pomogne likvidnost privrednih subjekata. Na web stranici Ministarstva ste u decembru mogli da nađete odluke, a jedan od komentara Ureda za reviziju je bio da nemamo objavljenu odluku – rekla je ministrica Đapo.

Ministar Džindić je pitao zašto se Ured za reviziju poziva na 30. septembar kao referentni datum.

- Gdje to piše? Uredba je jasno propisala termine i pravila. Nekić i kaže da su ministarstva postupila po Uredbi, ali Uredba nije dobra. Znamo mi dobro da je u 2020. došlo do otpuštanja i zatvaranja firmi. Vlada je Uredbom, akcijama i mjerama težila da pomogne privrednim društvima, da se zaustavi otpuštanje i poveća konkurentnost za izvozno orjentisane firme. Efekat Uredbe je da je 1.300 novozaposlenih radnika od 30. septembra do 31. decembra. 223 radnika u tom periodu je jednostrano prekinulo ugovor ili im je istekao ugovor, ili su našli posao. Nijedan nije prekinut od strane poslodavca. Prirodno je da je puno njih otišlo u penziju, neki su i umrli u tom periodu – dodao je Džindić.

VEZANI TEKST - Ministarstvo Edite Đapo dalo novac i firmama koje su otpustile radnike, među njima i Avaz d.o.o.

On je stava da se postigao efekat sa objavom ovakvih revizorskih izvještaja, a to je da se osramote četiri ministarstva, da se izruguju odluke koje donijeli i pomoć koju su transparentno podijelili firmama.

Ministar Dedić je ponovio da 30. septembar nije kriterij utvrđen Uredbom, dok je ministar Lasić istakao da nisu mogli utjecati na primjedbe revizora jer se one odnose na kriterije koji nisu ni bili propisani Uredbom. Lasić je kazao i da su učinili mnogo u pandemiji, te pitao da li, za razliku od njih, Vijeće ministara BiH zna da je uopće bio COVID-19.

Aida Soko, koordinatorica tima četiri ministarstva, čiji je zadatak bio analiza revizorskih izvještaja, istakla je da su identificirali niz propusta i nedosljednosti u primjeni standarda revizije.

Vlada FBiH će, dodala je, zatražiti od Ureda za reviziju institucija u FBiH da dopuni izvještaje i uskladi se sa okvirom za primjenu međunarodnih standarda revizije.

Soko je kazala i da je Ured za reviziju dobio opširne komentare ministarstava na nalaze revizije koje su morali razmotriti sa dužnom pažnjom, ali su ih umjesto toga odbili u roku od maksimalno dva dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.