open-navfaktor-logo
search
Iz kompanije saopćili
Moderna neće moći ubrzati proizvodnju vakcina u narednim mjesecima
Proizvodnja vakcina protiv COVID-19 Moderne Inc najvjerovatnije neće moći biti značajnije ubrzana u sljedećih nekoliko mjeseci, rekao je izvršni direktor te američke farmaceutske kompanije.
15.04.2021. u 09:00
get url
text

No, dodao je da se ipak očekuje veliko povećanje proizvodnje 2022. godine.

Američka vlada pozvala je Modernu da ubrza proizvodnju i dostavu vakcina nakon što je privremeno obustavila primjenu vakcine Johnson&Johnsona zbog toga što je kod šest žena došlo do pojave rijetkih krvnih ugrušaka nakon vakcinacije.

- Treba vremena za dodavanje velikih novih proizvodnih kapaciteta - rekao je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel tokom razgovora s investitorima, prenosi Reuters

Dodao je da se ipak očekuje da će nedavno najavljeno ulaganje u proširenje kapaciteta "vrlo konkretno" pridonijeti povećanju proizvodnje 2022. godine.
Bancel je rekao da je Moderna i dalje na putu da tokom 2021. proizvede i globalno distribuira planiranih između 700 miliona i milijardu doza svoje vakcine.

Podsjetimo, iz kompanije Moderna su ranije ovog mjeseca saopćili da su oni na putu da ispune svoje ciljeve dostave vakcina evropskim zemljama, koje su također privremeno zaustavile vakcinaciju Johnson&Johnson vakcinom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.