Subota, 15.05.2021.

Mostarcima kiša donijela nove nevolje: Kanalizacija se izlijeva i širi naseljem

Strah od zaraze svaki dan je sve veći. Kanalizacija je još ranije pronašla put do podruma i garaža zgrada, a danas je izašla na glavnu saobraćajnicu prema Kantonalnoj bolnici Dr. Safet Mujić.

Obilne padavine pogoršale su i onako tešku situaciju kroz koju prolaze stanovnici u mostarskom naselju Dolina sunca. Desilo se upravo ono čega su se jučer pribojavali. Kanalizacija se nakon padavina bez prestanka izljeva iz vanjskih šahtova i tako se fekalije šire niz naselje.

Parking oko zgrade doslovno pliva pa stanari nisu u mogućnosti kretati se niti parkirati vozila. Djeca se više ne mogu igrati u dvorištu a stariji, koji nisu u mogućnosti preskočiti silne lokve, gaze kroz njih. Strah od zaraze svaki dan je sve veći. Kanalizacija je još ranije pronašla put do podruma i garaža zgrada, a danas je izašla na glavnu saobraćajnicu prema Kantonalnoj bolnici Dr. Safet Mujić.

- Vjerovatno zbog kiše, kanalizacija se sada s parkinga i dvorišta razlila do glavne ceste. Vozila raznose tu močvaru pa više nismo u stanju prići ni zgradi a ni parkingu. Fekalije šire nesnosan smrad i  tjeraju na povraćanje. Preskačemo, tražimo spas na trotoaru. Ko ne uspije preskočiti unese, ko zna šta, u unutrašnjost zgrade. Dovoljno je otvoriti ulazna vrata zgrade da vas smrad zapuhne. Smrdi i u liftu- priča stanar iz zgrade, koji nam se obratio nakon jučerašnjeg pisanja o ovoj problematici. Problem, dodaje, kanalizacija ne pravi samo stanarima. Naime, veliki dio poslovnih prostora, smješten je većinom u prizemlju ovih zgrada, poput trgovine, apoteke, restorana, slastičarne, a preko ulice smještena je bolnica.

-Iz bolnice dolaze na pauzi po doručak, ručak i slično i tako na nogama raznesu i do bolnice- dodaje zabrinuti stanar.  

 Iako su u više navrata kontaktirali nadležne službe, od Vodovoda, Službe do komunalne poslove pa i Odjela za urbanizam Grada Mostara, no rješenja još uvijek nema. Smatra se, da problem dolazi iz zadnje zgrade u nizu u naselju, jer je investitor navodno zatrpao cijev tokom radova.U četiri zgrade u naselju nalazi se preko 200 stanova.  

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Dolina sunca
Notice: Undefined offset: 1 in /usr/www/users/faktox/post-parts/main-part.php on line 220
Mostar
Notice: Undefined offset: 2 in /usr/www/users/faktox/post-parts/main-part.php on line 220
Kanalizacija
Notice: Undefined offset: 3 in /usr/www/users/faktox/post-parts/main-part.php on line 220
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh