open-navfaktor-logo
search
Šta kaže zakon
Može li se u Federaciji u penziju prije 65. godine života i sa manje od 40 godina staža?
Da bi se otišlo u starosnu penziju u Federaciji Bosne i Hercegovine, potrebno je da ispunite jedan od dva uvjeta, a to je da imate 65 godina života i najmanje 15 godina radnog staža ili da imate 40 godina radnog staža bez obzira na godine života.
28.02.2023. u 11:28
get url
text
Papirologija

Redakciji Faktora više čitatelja se obratilo sa pitanjem da li se u penziju može sa manje staža i godina života i ako može, da li se u tom slučaju umanjuje penzija i koliko.

Prijevremena penzija se umanjuje 

- Radim u administraciji i zaista više ne mogu. Želim da se penzionišem. Imam 30 godina staža i 62 godine života. Znam da kada bih otišla u penziju, da bi mi penzija bila umanjena, ali pitam se kao i mnogi da li bi mi se sa navršenih 65 godina života povećala penzija na osnovu godina starosti - govori nam čitateljka.

Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, za Faktor kaže kako žene po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju u FBiH u prijevremenu starosnu penziju u ovoj godini mogu samo ako imaju 33 godine staža osiguranja i 58 godina života.

Dodaje kako žene mogu ići ranije u penziju i to invalidsku ili ako su bile u odbrani zemlje, a gdje postoje također propisani uvjeti pod kojima se mogu penzionisati.  

- Ne mogu žene u penziju sa recimo 30 godina staža i 62 godine života. Kod odlaska u prijevremenu starosnu penziju, u odnosu na nedostajeće godine života, penzija se umanjuje za četiri posto godišnje.

Ta prijevremena penzija neće biti manja od minimalne, ali ona je trajna i ne povećava se kada osoba koja je otišla sa 58 godina starosti navrši 65 godina. Naravno da se povećava sa ostalim penzijama. Umanjenje penzija ako se ide ranije je ozbiljnije po novom Zakonu o PIO-u.

Smisao umanjenja penzija je da destimulira ljude da odu ranije u penziju, prijevremenu. Cilj je da se ostane u radnom odnosu, čak ima u zakonu nagrada ako se ostaje poslije 65. godine u radnom odnosu, nekih dva posto - govori Kvesić.

Primati penziju i raditi

Kaže da kod rada nakon penzije može doći do korekcije penzije jer osoba može zbog dodatnih godina staža tražiti novi obračun penzije.

Podsjetio je ko može raditi i primati penziju.

- Oni koji imaju 40 godina staža osiguranja ili 65 godina života, mogu i raditi i primati penziju. Na početku 2018. nije mogao niko, kada je počela primjena zakona, ali se to promijenilo - rekao je Kvesić.

U ovoj godini u izuzetnu prijevremenu starosnu penziju mogu muškarci koji imaju 63 godine života i 38 godina staža osiguranja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.