open-navfaktor-logo
search
Diskriminaciona politika
MVP Turske: Neprihvatljiva odluka Grčke da zatvori 12 škola koje pohađaju djeca turske manjine
Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske osudilo je odluku Grčke da zatvori još 12 osnovnih škola koje pohađaju djeca turske manjine u Zapadnoj Trakiji, uz izgovore o navodnim uštedama i nedovoljnom broju učenika.
02.08.2021. u 15:18
get url
text
get url
text

U saopćenju ministarstva navedeno je kako je posljednjom odlukom zatvoreno više od polovine osnovnih škola manjina, čime je njihov broj smanjen na 103, a na taj način Grčka politiku "privremenog zatvaranja" osnovnih škola turske manjine u Zapadnoj Trakiji, dovodi u sistemsko stanje.

- Osuđujemo odluku Grčke o zatvaranju još 12 škola koje pohađaju djeca turske manjine u Zapadnoj Trakiji, donesene uz izgovore o navodnim uštedama i nedovoljnom broju učenika - navedeno je u saopćenju.

Rečeno je kako je posljednjom zakonskom regulativom u vezi škola manjina u toj zemlji i da dolazi do diskriminacije.

Rečeno je kako su pomenute odluke, koje krše odredbe Sporazuma iz Lozane, još jedan pokazatelj odraza politike pritisaka na Turke u Zapadnoj Trakiji koji se decenijama vrše na polju obrazovanja.

Navedeno je kako Grčka, koja s jedne strane zatvara škole uz izgovore nedovoljnog broja učenika, s druge strane zanemaruje zahtjeve za otvorenje osnovnih i srednjih škola uprkos potražnji.

- Pozivamo Grčku da okonča diskriminacionu politiku koju provodi prema školama manjina, a koja je vidljiva u posljednjim zakonskim regulativama. Međunarodna zajednica ne bi trebala ostati posmatrač na sistematsko kršenje ljudskih prava u zemlji koja je članica Evropske unije i Vijeća Evrope. Turska će u bilateralnim kontaktima i na međunarodnim platformama nastaviti podržavati borbu za prava manjina - navedeno je u saopćenju.

Ranije je Ministarstvo obrazovanja Grčke donijelo odluku o zatvaranju još 12 škola manjina u zapadnoj Trakiji uz izgovor da nemaju dovoljan broj učenika.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.