open-navfaktor-logo
search
Kilometarske kolone
Na hrvatskoj granici još uvijek se usporava izvoz robe iz Bosne i Hercegovine
Vanjskotrgovinska komora BiH još jednom apeluje na nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da riješi probleme na graničnom prijelazu sa Hrvatskom koji satima čekaju carinjenje i zbog čega im propada lako kvariljiva roba.
14.07.2022. u 19:57
get url
text
Kamioni granica
Kamioni granica

Prije sedam dana u VTK BiH održan je sastanak na temu hitnog rješavanja dugih zadržavanja i zastoja na graničnim prijelazima sa Hrvatskom kroz otvaranje dodatnog BIP-a i "zelenih koridora", te produženja radnog vremena fitosanitarnih inspektora u sezoni kome su pored izvoznika prisustvovali i predstavnici institucija od kojih je traženo da riješe problem sa Hrvatskom. 

Zaključno sa 14. julom VTK BiH je dobila odgovor samo iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Izražavamo veliko žaljenje zbog nereagovanja nadležnih u situaciji koja zahtjeva razumjevanje i hitnu reakciju svih aktera kako bi se pomoglo privrednicima da realizuju svoje ugovorene poslove. Još jednom, u ime bosanskohercegovačkih izvoznika i prijevoznika, apelujemo na nadležne da hitno reaguju i u skladu sa svojim nadležnostima – poručili su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Izvoznici iz BiH voća, povrća i prehrambenih proizvoda, traže da Hrvatska ubrza carinske postupke jer im roba zaizvoz propada dugim i bespotrebnim zadržavanjem na granici, jer svoje proizvode najviše izvoze u Njemačku, Hrvatsku i Sloveniju.

Udruženje međunarodnih i cestovnih prijevoznika i tereta poručuju da je postojeće stanje na graničnim prijelazima sa Hrvatskom nepodnošljivo, da su kilometarske kolone vozila ispred graničnih prijelaza neprihvatljive, da je zadržavanje ogromnog broja vozača u tim kolonama danonoćno.

- Izvoznici seznonske, svježe, lako kvarljive robe su pod velikim opterećenjem zbog postojanja samo dva granična prijelaza i to Granični prijelaz Stara Gradiška i Granični prijelaz Nova Sela, na kome se mogu osigurati fitosanitarni certifikati. Tražimo da se po hitnom postupku otvore "zeleni koridori" i definiranje graničnog prijelaza Svilaj sa svim inspekcijskim kontrolama – BIP, a do njegove uspostave osiguranje kretanja ove vrste robe preko Graničnog prijelaza Šamac ili Orašje – zahtijevaju iz Udruženja međunarodnih i cestovnih prijevoznika i tereta.

Izvoznici robe koja podliježe fitosanitarnoj inspekciji nadležnih organa u Hrvatskoj, koja je uglavnom tranzitna zemlja, izloženi su problemu koji nastaje zbog radnog vremena fitosanitarnih inspektora na Graničnom prijelazu Stara Gradiška i Graničnom prijelazu Nova Sela. Radno vrijeme fitosanitarnih inspektora, na GP Stara Gradiška tokom godine je  od 8 do 16 sati, a na GP Nova Sela od 7 do 15 sati, u oba slučaja samo radnim danima. S obzirom da se radi o svježim proizvodima, sa vrlo visokim sadržajem vode koja krajnjeg kupca treba da stigne u što kraćem vremenskom roku zbog kvarljivosti i slabljenja kvaliteta, ovako određeno radno vrijeme fitosanitarnih inspektora na pomenuta dva granična prijelaza to onemogućava, te se ukazuje potreba za produženjem radnog vremena fitosanitarnih inspektora, dodaju iz Udruženja.

Izvoz šljiva, krastavaca kornišona, mladog krompira i grožđa iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju kontinuirano raste. U 2021. godini na tržište EU izvezeno je 22.950 tona robe u vrijednosti 42,7 miliona maraka, što čini 79 posto od ukupnog izvoza svježeg voća i povrća. Prosječan izvoz pomenutih proizvoda u posljednje tri godine je iznosio 17.286 tona, što znači da se u sezonskom periodu od juna do septembra izvezu 864 kamiona svježeg voća i povrća, u prosječnoj vrijednosti od 28,8 miliona maraka, podaci su VTK BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.