open-navfaktor-logo
search
Sarajevski plastenici
Na poljoprivrednom poligonu na Mojmilu u toku sjetva luka, salate, špinata i blitve
Na poljoprivredno-edukativnom poligonu urbane poljoprivrede na Mojmilu u toku je jesenja sjetva povrtlarskih kultura koje uspijevaju u zimskom periodu.
12.12.2020. u 18:58
get url
text
Mojmilo

Sjetva se vrši u plastenicima, gdje uposlenici JP Lokom sade luk, salatu, špinat i blitvu. Svježe, tek ubrano zeleno povrće, uzgojeno na prirodan način, bez upotrebe bilo kakvih pesticida i umjetnih gnojiva, građani će moći kupovati već u martu, a moći će se kupiti upravo na proizvodno-edukativnom poligonu na Mojmilu i na prodajnom Eko-štandu kod sportske dvorane Dobrinja.

Na površini od 1.300 metara kvadratnih zaštićenog prostora zasađeno je oko 140 kilograma luka, dok su na površini od oko 450 metara kvadratnih zasađeni špinat i blitva.

- Zasadili smo i oko 500, te pripremili još oko 1.500 presadnica salate, koje će biti zasađene narednih dana. Sve te kulture će se naći na našem tržištu početkom marta 2021. godine. U zavisnosti od vremenskih prilika, očekujemo prinose od oko jedne i po tone povrća - rekao je Adnan Šabanović, iz preduzeća Lokom, sarajevske općine Novi Grad, zadužen za organsku proizvodnju. 

Organska proizvodnja je sve češće prepoznata kao proizvodni sistem koji može zadovoljiti potrebe šire društvene zajednice, uz to je to jedan od načina kojim se stanovništvu omogućava da na dohvat ruke imaju zdravu, a domaću hranu.

Javno preduzeće Lokom pokrenulo je proizvodno–edukativni poligon urbane poljoprivrede 2017. godine koji podrazumijeva uzgajanje i distribuciju hrane u neposrednoj blizini naseljenih mjesta. Na površini od oko 10 dunuma zasnovana je proizvodnja maline, a u plastenicima površine oko 1.300 metara kvadratnih proizvode se razne povrtlarske kulture, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.