open-navfaktor-logo
search
Prevara i pranje novca
Nabavka nepostojećih maski: Žilo i Begović optuženi da su prevarili Slovence za više od pola miliona maraka
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Emira Begovića, rođenog 1991. godine u Gračanici, Seada Žile, rođenog 1963. godine u Zenici, pravnog lica Global Promet d.o.o. Gračanica, sa sjedištem u Gračanici, čiji je direktor i odgovorno lice Begović, te pravnog lica Windsor Group d.o.o. Zavidovići, sa sjedištem u Zavidovićima, a čiji je direktor i odgovorno lice optuženi Žilo.
03.12.2021. u 12:55
get url
text

VEZANI TEKST - Poznato koga je FUP hapsio u Živinicama: Slovence izvarao za maske, Bosance za CNC mašine

Oni se terete da su kao odgovorne osobe u spomenutim firmama, u periodu od 8. do 18. marta prošle godine, u vrijeme pandemije koronavuirusa prevarili direktora firme Labena iz Ljubljane za 300.000 eura.

- Po prethodnom dogovoru, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi firmama koje zastupaju, svjesni činjenice da ne raspolažu medicinskim sredstvima - troslojnim medicinskim / hirurškim maskama za lice, niti da ih mogu proizvesti jer nisu registrovani kao proizvođači medicinskih sredstava niti posjeduju proizvodne pogone za proizvodnju medicinskih sredstava, doveli su ga i održavali u zabludi pri sklapanju i realizaciji kupoprodajnih ugovora o isporuci troslojnih medicinskih / hirurških maski, ukupne količine 3.850.000 komada. Na taj način pribavili su imovinsku korist u iznosu od 300.000 eura, a na štetu pravnog lica Labena d.o.o. Republika Slovenija - navodi se u optužnici.

VEZANI TEKST - Ne boji se ni SIPA-e ni zatvora: Žilo za 54.500 KM otkupio dvije zatvorske kazne, slobodu iskoristio za nove prevare

Optuženi Begović i Žilo, kao i njihove firme, terete se da su počinili krivično djelo pranje novca i krivično djelo prevara u privrednom poslovanju.

- Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 14 svjedoka, među kojima i stranih državljana, pozivanjem stručnih vještaka te prilaganjem veće količine dokaznog materijala. U ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama Slovenije. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH - saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Seada Žilu u oktobru prošle godine uhapsili su pripadnici FUP-a, a po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona, koje ga sumnjiči da je lažno prikazivao podatke i dvije osobe doveo u zabludu i oštetio ih za određene iznose novca i druge imovine, a kako bi sebi i ovoj firmi pribavio protivpravnu imovinsku korist.

VEZANI TEKST - Malverzacije sa medicinskom opremom: SIPA podnijela izvještaj protiv dvije osobe i dvije firme

Djelujući iz Tuzle, bio je u kontaktu sa dvije osobe, iz Cazina i Bileće, lažno im predočio da će im iz uvoza nabaviti CNC mašine veće vrijednosti sa pripadajućom opremom i naveo ih da izvrše avansno plaćanje u novcu ili stvarima, što su ovi obrtnici i učinili, iako je znao da radne mašine neće ni nabaviti niti isporučiti. Tako je osobu iz Cazina oštetio za oko 29.000 KM, dok je šteta koju je nanio obrtniku iz Bileće 14.000 KM.

Prevarom u privrednom poslovanju pribavio je firmi Windsor Group protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 43.000 KM.

Zenički Kantonalni sud je također protiv Seada Žile potvrdio optužnicu još 2016. godine, zbog istovjetnih krivičnih djela.

On je tada, skupa sa Lidijom Boros, optužen da su, kao odgovorne osobe ARI Agencije, za koju su lažno predočili da je specijalizirano preduzeće za digitalne štamparske tehnologije i zaštite u štamparskoj i grafičkoj tehnologiji, prevario dvije osobe uzevši im unaprijed 3.270 eura za digitalni printer koji im nikad nije isporučen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.