open-navfaktor-logo
search
Smrtonosne hladnoće
Najmanje 124 umrlih usljed niskih temperatura u Afganistanu, Japan i obje Koreje izdali upozorenja
Meteorološke vlasti u Japanu i na Korejskom poluostrvu izdale su upozorenja zbog niskih temperatura i oluje koja je ubila najmanje jednu osobu, a hiljade su na neki način pogođene.
25.01.2023. u 08:55
get url
text
Ilustracija

Jako hladno vrijeme već je izazvalo smrtne slučajeve, pustoš i rekordno niske temperature širom regiona u posljednjih petnaestak dana, s najmanje 124 ljudi mrtvih u Afganistanu i rekordno niskim temperaturama od -53 stepena u sjeveroistočnoj Kini, piše The Guardian.

Veliki dijelovi Japana sada su pod udarom jake hladnoće, a očekuje se da će neka područja doživjeti najniže temperature u posljednjih deset godina. Glavni sekretar kabineta Hirokazu Matsuno rekao je u srijedu da je jedna osoba umrla od posljedica nevremena, a dvije druge smrti su pod istragom. Na Korejskom poluostrvu u utorak su u blizini granice između Sjeverne i Južne Koreje zabilježene temperature od -25 C.

Obilne sniježne padavine predviđene su u centralnom Japanu i na sjeveroistoku zemlje veći dio srijede, dok bi vjetrovi mogli dostići i do 126 kilometara na sat širom zemlje, saopćila je meteorološka agencija te zemlje. U 24 sata do srijede ujutro zabilježeno je rekordnih 93 centimetra snijega u gradu Maniwa.

U zapadnom Japanu, neki putnici u željeznici ostali su u utorak nekoliko sati "nasukani", prema West Japan Railwayu, dok su domaće aviokompanije rekle da će otkazati više od 200 letova u srijedu. Usluge brzih vozova na sjeveroistoku zemlje također će biti obustavljene, objavila je novinska agencija Kyodo.

Japanska meteorološka agencija saopćila je da bi u nekim dijelovima zemlje mogle biti najniže temperature u posljednjih 10 godina i upozorila da će se zahlađenje nastaviti do četvrtka, uz mećave i jake vjetrove koji se očekuju duž obale Japanskog mora.

Snažni vjetrovi mogu biti uzrok i iza potonuća teretnog broda registrovanog u Hong Kongu u morima između zapadnog Japana i južnokorejskog ostrva Jeju u srijedu ujutro, javio je Reuters. Trinaest od 22 člana posade na brodu je spašeno, ali potraga se nastavlja.

Zvaničnici su pozvali ljude da izbjegavaju putovanja koja nisu neophodna i da paze na zaleđene uvjete na putu, javila je javna televizija NHK. Upozorili su i da bi se vodovodne cijevi mogle smrznuti.

Temperature ispod nule očekuju se u srijedu ujutro na Hokaidu, najsjevernijem glavnom ostrvu Japana, i na jugu do Kjušua.

Ledeni uvjeti se također dešavaju širom Korejskog poluostrva. Meteorološka uprava Južne Koreje izdala je u utorak posebno upozorenje o "hladnom talasu", jer su temperature pale na -16 stepeni u Seulu i -25 stepeni u blizini granice sa Sjevernom Korejom najhladnijeg dana u sezoni do sada.

Vlasti Sjeverne Koreje izdale su upozorenja na ekstremno hladno vrijeme za cijelu zemlju, a predviđa se da će temperature pasti na "opasno niske" u nekim od njenih najsiromašnijih regija, javlja NK News.

Na sajtu je citirana centralna radiostanica Sjeverne Koreje koja je rekla da bi temperature na sjeveru zemlje mogle pasti ispod -30 stepeni. U glavnom gradu Pjongjangu temperatura je u srijedu rano ujutro bila -19 stepeni, znatno ispod prosjeka za ovo doba godine.

Vremenski sistem je zabilježio pad temperatura ispod prosjeka u cijelom regionu. U posljednje dvije sedmice najmanje 124 osobe su umrle u Afganistanu u uvjetima smrzavanja. Državni zvaničnici rekli su za BBC da je vrijeme najhladnije zabilježeno u posljednjih nekoliko decenija, a dijelovi zemlje potpuno su odsječeni snijegom. Također je ubio oko 7.000 grla stoke.

Dijelovi Kine su također vidjeli svoje najhladnije dane do sada, uključujući grad Mohe, u sjevernoj provinciji Heilongjiang, koji je pao na -53 stepena. Vlasti su u utorak izdale "plavo" upozorenje - najniži od četiri nivoa za loše vremenske prilike. Meteorološka agencija je u utorak upozorila da će temperature u centralnim i istočnim područjima ostati ispod prosjeka u narednih desetak dana, čak i kada se hladni talas smiri.

U sjevernom i centralnom Tajvanu temperature su također pale uz sniježne padavine u nekim područjima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.