Stručnjaci kažu kako rezultati istraživanja podržavaju odluku Velike Britanije da produži razmak između uboda prvom i drugom vakcinom na 12 sedmica od inicijalno zadane tri sedmice.

Osam sedmica čini se najboljim vremenskim razmakom između primanja prve i druge doze u borbi protiv delta varijante, prenosi BBC.

Studiju je finansirala država, a za čije potrebe su naučnici uspoređivali imunološki odgovor 503 NHS-ovih zaposlenika koji su primili dvije doze vakcina u različitim vremenskim periodima od kraja 2020. do početka 2021. godine u trenucima dok se alpha varijanta, odnosno britanski soj rapidno širio.

Nivo antitijela u njihovoj krvi mjerio se mjesec nakon primljene druge doze.

Profesorica Susanna Duanchie, glavna istražiteljica u studiji Pitch na Univerzitetu Oxford, rekla je da su dvije doze bolje od jedne, ali da je vrijeme druge doze donekle fleksibilno, ovisno o okolnostima.

Za trenutnu situaciju u Velikoj Britaniji kaže:

"Osam sedmica je najbolji razmak što se mene tiče jer ljudi sada žele vakcinu, a širi se mnogo delta soja oko nas. Nažalost, ne vidim da će virus nestati, pa se protiv toga možemo boriti najboljom zaštitom koju imamo".