open-navfaktor-logo
search
Crveni alarm
Nakon dugih kiša: Accuweather otkrio kakvo ljeto možemo očekivati
Meteorolog Tyler Roys izjavio je da bi se temperature više od 40°C mogle očekivati u dijelovima istočne i južne Francuske, i to tokom jula i augusta, a da će najgore biti u Portugalu i Španiji, gdje je moguće da zareda nekoliko dana s temperaturama od 43°C i više
04.06.2019. u 17:18
get url
text

AccuWeather za ljeto ove godine u Evropi predviđa da će biti izrazito toplo, ali i sa opasnim i žestokim olujama.

U izvještaju ovog meteorološkog zavoda navodi se da će se područje dugotrajne vrućine protezati od Portugala i Španije do Poljske i Mađarske.

- Vrućina će biti dugotrajnija nego prošlog ljeta kad su rekordne temperature mjerene u dijelovima Portugala, Belgije, Holandije, Njemačke i Skandinavije, ali su trajale, generalno, oko sedmicu - napisao je Eric Leister, jedan od AccuWeatherovih najviših meteorologa.

Naveo je da se temperature više od 38°C mogu očekivati na potezu od sjeverne Francuske, Belgije, Holandije, prema Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Meteorolog Tyler Roys izjavio je da bi se temperature više od 40°C mogle očekivati u dijelovima istočne i južne Francuske, i to tokom jula i augusta, a da će najgore biti u Portugalu i Španiji, gdje je moguće da zareda nekoliko dana s temperaturama od 43°C i više.

Ipak, vrućine neće pržiti kompletnu Europu. Jedno od područja koje će proći bolje nego ranijih godina bit će Skandinavija, i zbog normalnijih temperatura i zbog normalnijih količina oborina. Prošlog ljeta tamo je palo manje od 50 posto prosjeka padavina, dok će ove to biti između 70 i 100 posto, što znači da ovog ljeta napokon ne bi trebalo biti užasnih naslova o požarima unutar sjevernog polarnog kruga. Vrućine ne bi trebale biti tako brutalne niti na Balkanu, ali uz vrlo gadnu cijenu; na potezu od Grčke sve do Srbije i Rumunij na sjever, te Bugarske na istok, ovdje se predviđaju grmljavinske oluje.

- Ove oluje donijet će brojne gromove, poplave i razorne vjetrove s tučom. Najsnažnije oluje bit će u stanju stvoriti tornada - kazao je Roys.

Na mapi koju je objavio Accuweather vidi se da će u Škotskoj biti normalno vrijeme, u Irskoj i ostatku Velike Britanije moguća suša, na Pirenejskom poluotoku vrućine i požari, u Francuskoj valovi vrućine posvuda, osim u Bretanji i okolici, te područje valova vrućina po cijeloj srednjoj Evropi. Tu se vidi i da je po Italiji i zapadnom Mediteranu za očekivati prosječne temperature, a od Iraka, Sirije, preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i BiH žestoke oluje. 

Dakle BiH, prema prognozama Accuweathera očekuje jako toplo ljeto, ali sa čestim olujnim nevremenom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.