open-navfaktor-logo
search
Covid ograničenja
Nasilni protesti u najvećoj fabrici iPhonea u Kini
U najvećoj fabrici iPhonea Foxconn u centralnoj Kini izbili su nasilni protesti, dok su se radnici sukobili sa sigurnosnim osobljem zbog Covid ograničenja u prostorijama ove fabrike. 
23.11.2022. u 12:00
get url
text

U videozapisima podijeljenim na društvenim mrežama Weibo i Twitter koje je AFP provjerio, mogu se vidjeti stotine radnika kako marširaju cestom po danu, a neki se suočavaju s interventnom policijom i ljudima u zaštitnim odijelima.

Na jednom od snimaka može se vidjeti čovjek krvavog lica dok neko izvan kamere govori kako sigurnosno osoblje fizički napada ljude.

Drugi video prikazuje razbijene kabine za testiranje na Covid-19 i prevrnuto vozilo.

Na nekim od videa vidi se nekoliko vatrogasnih vozila okruženih policijom u zaštitnim odijelima koji su parkirani u blizini stambenih blokova dok se s razglasa čuo poziv da se svi radnici vrate u svoje smještajne jedinice.

Neumoljiva kineska nulta Covid politika izazvala je ogorčenost među stanovništvom, od kojih su neki sedmicama bili zatvoreni u fabrikama i na univerzitetima ili nisu mogli slobodno putovati.

Na društvenoj mreži Weibo hashtag "Foxconn protesti" je bio cenzurisan do srijede u podne, ali neki postovi koji se odnose na ove proteste su uspjeli biti objavljeni.

Ni Foxconn ni Apple nisu odgovorili na upite AFP-a za komentar najnovijih nemira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.