open-navfaktor-logo
search
Lažne tvrdnje
NATO odbacuje optužbe Rusije o "prljavoj bombi"
Nakon ključnih članica vojnog saveza, NATO je u ponedjeljak demantovao tvrdnju Rusije da se Ukrajina sprema upotrijebiti "prljavu bombu" na svojoj teritoriji i okriviti Moskvu.
24.10.2022. u 22:00
get url
text

- Razgovarao sam s američkim ministrom odbrane (Lloyd J. Austin) i ministrom odbrane Velike Britanije (Ben Wallace) o lažnoj tvrdnji Rusije da se Ukrajina sprema da koristi 'prljavu bombu' na svojoj teritoriji. Saveznici u NATO-u odbacuju ovu tvrdnju. Rusija to ne smije koristiti kao izgovor za eskalaciju. Ostajemo nepokolebljivi u našoj podršci Ukrajini - rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a.

Ruske tvrdnje stigle su tokom razgovora ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua sa svojim kolegama iz nekoliko zapadnih zemalja.

Sjedinjene Američke Države (SAD), Francuska i Velika Britanija odbacile su u nedjelju tvrdnju Rusije da se Ukrajina sprema upotrijebiti "prljavu bombu" na svojoj teritoriji i okriviti Moskvu.

U zajedničkom saopćenju se navodi da su ministri odbrane tri nacije razgovarali s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom na njegov zahtjev i svi su odbacili "providno lažne navode Rusije" da će Kijev iskoristiti bombu kao provokaciju.

Prljava bomba ili uređaj za radiološko raspršivanje je vrsta spekulativnog radiološkog oružja koje kombinuje radioaktivni materijal s konvencionalnim eksplozivima.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.