open-navfaktor-logo
search
Nesvakidašnje
Naučnici su mu upali u dvorište i kazali da se ispod njegove njive nalazi brod
Jedan norveški farmer zu čudu je gledao forenzičare koji skeniraju njegovu njivu, sve dok mu nisu pokazali satelitski snimak imanja. Duboko pod zemljom njegovog polja vijekovima je ležao vikinški brod.
01.11.2020. u 09:13
get url
text
Vikinški brod
Vikinški brod

Tim istraživača norveškog Instituta za kulturno nasljeđe već je odustao od istraživanja na sjeveru zemlje jer mjesecima nisu pronašli ništa značajno. Kao očajnički potez, odlučili su da po povratku istraže i područje koje nije bilo predviđeno projektom, a što se pokazalo dobrim potezom. Otkrili su drevni vikinški brod nazvan Edoj, koji bi mogao da otkrije tajne nordijskih ratnika.

Procjenjuje se da je star najmanje hiljadu godina, odnosno, da je plovio morima između 800-te i 1000-te godine. Arheolozi tvrde da su Vikinzi pravili toliko moćne brodove da vijekovima niko nije mogao da im parira, a pretpostavlja se da je Edoj najveći zakopani vikenški brod u historiji.

Arheolozi sumnjaju da brod krije posmrtne ostatke Vikinga i mnogo značajne artefakte. Očekivani pronalasci su mačevi i drugo ratničko oružje, kao i blago iz osvajanja. Područje na kome je otkriven brod bilo je poprište brojnih sukoba i ratova, pa nije isključeno da će otkopavanje otkriti još neke vijekovima čuvane tajne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.