open-navfaktor-logo
search
Istraživanja
Naučnici upozoravaju: Distanca od dva metra nije dovoljna, izoliranje zaraženih u kućama nije rješenje
Osobe koje su zaražene koronavirusom mogu širiti infekciju gotovo četiri metra, što je dvostruko više u odnosu na razmak koji se preporučuje ljudima kako bi se zaštitili od širenja virusa.
12.04.2020. u 08:39
get url
text
Bolnica u Kini

Kineski naučnici pregledali su uzorke površine i zraka u odjelu intezivne njege i općeg odjeljenja u bolnici Huoshenshan u Wuhanu, gradu u kojem se bolest pojavila prije nego što se proširila na cijeli svijet.

U oba su odjela smještena ukupno 24 pacijenta između 19. februara i 2. marta. Tim je primijetio takozvani prijenos aerosola, kada su kapljice virusa takve da ostaju u zraku nekoliko sati. Ovo se razlikuje od kapljica od kašlja ili kihanja koje padaju na zemlju u sekundi i zadržavaju se na površinama.

Otkrili su da su aerosoli napunjeni virusom uglavnom koncentrirani u prostoru od pacijenata do četiri metra. To sugerira da smjernice o udaljenosti od dva metra nisu dovoljne. Međutim, ostaje nejasno jesu li ove ultrafine čestice zarazne.

Kineski tim s Akademije vojnih nauka u Pekingu također je testirao koncentraciju bolesti na površinama.

Njihova otkrića, objavljena u časopisu Emerging Infective Diseases, pokazala su da se virus najviše koncentrirao na podovima odjeljenja, "možda zbog gravitacije i protoka zraka zbog čega većina kapi virusa pada na zemlju".

Visok nivo pronađen je i na često diranim površinama, poput računarskih miševa, smeća, kreveta i ručki na vratima.

- Nadalje, polovica uzoraka s potplata cipela medicinskog osoblja ICU-a pozitivno je testirana - napisao je tim u izvještaju, što sugerira da bi medicinsko osoblje lako moglo prenositi virus van ustanova.

Ono što ohrabruje je da nijedan član bolničkog osoblja nije zaražen, što ukazuje na to da, smatraju autori, odgovarajuće mjere opreza mogu učinkovito spriječiti infekciju.

- Naši nalazi sugeriraju da izolacija osoba sa sumnjom na COVID-19 u kućama možda nije dobra strategija kontrole s obzirom na nivoe kontaminacije okoline – upozorili su.

Budući da većina građana nema pristup zaštitnoj opremi, naučnici vjeruju da ograničavanje virusa u kućanstvima jednostavno dovodi do pojave klastera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.