Informacija o prekidu štrajka glađu objavljena je na Navalnijevom službenom Instagram profilu koji navodi i njegovu izjavu.

- Doktori, kojima potpuno vjerujem, jučer su javnost obavijestili o činjenici da smo postigli dovoljno i da mogu prekinuti štrajk glađu. Bit ću potpuno iskren, njihove riječi da testovi pokazuju kako "za kratko vrijeme više neće biti nikoga koga bi mogli liječiti" činile su mi se vrijednima pažnje - objavio je tim Alekseja Navalnog na Instagramu.

Navalni je u objavi rekao kako će nastaviti tražiti da ga posjećuju doktori koji ne dolaze iz ruskog zatvorskog sistema kako bi mu pomogli s gubitkom osjeta u rukama i nogama.

Podsjetimo, Navalni je 31. marta krenuo u štrajk glađu u znak protesta protiv loših uvjeta i postupanja u zatvoru. Žalio se da ima herniju diska i gubitak osjeta u udovima te optužio zatvorske vlasti da mu uskraćuju pristup doktorima i lijekovima.

Na društvenim mrežama je rekao da samo pije vodu. Po njegovim riječima, prijetilo mu se prisilnim hranjenjem, opcijom koju imaju ruske vlasti ako zatvorenik prestane jesti.

SAD je zaprijetio da će se Rusija suočiti s posljedicama ako on umre.

Ruska državna povjerenica za ljudska prava Tatjana Moskalkova kazala je da su četiri doktora izvan savezne agencije za zatvore posjetila Navalnog u utorak i da nisu utvrdili nikakve ozbiljne zdravstvene probleme. Rusija ističe da se s njime postupa kao i s bilo kojim drugim zatvorenikom.

UN-ovi stručnjaci za ljudska prava zatražili su od Moskve da dopusti da ga pregledaju doktori u inozemstvu, smatrajući da mu je život u opasnosti i da ga se drži u "uvjetima koji bi mogli odgovarati mučenju".

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Алексей Навальный (@navalny)