open-navfaktor-logo
search
Izborna trgovina
NB i PDA u Srebrenici traže smjenu Tabakovića: Počela realizacija dogovora Ahmetović-Dodik?
Sadik Ahmetović je krenuo u realizaciju dogovora sa Miloradom Dodikom, kažu u SDA Sreberince. Pokrenut je postupak za smjenu Alije Tabakovića
04.09.2018. u 15:19
get url
text
Senad Šepić i Sadik Ahmetović

Predsjdnik Općinskog odbora Nezavisnog bloka (NB) u Srebrenici Sadik Ahmetović i predsjednik Općinskog odbora Pokreta demokratske akcije (PDA) Munir Habibović, uputili su zahtjev za smjenu Alije Tabakovića.  Skupštini Srebrenice zahtjev za smjenu njenog predsjednika Tabakovića stigao je danas, a o smjeni bi trebalo raspravljati već na narednoj sjednici.

U Stranci demokratske akcije (SDA) Srebrenice mišljenja su da je ovo još jedan korak ka realizaciji dogovora između Sadika Ahmetovića i Milorada Dodika. Naime, iz SDA Srebrenice su prošle sedmice saopćili kako je dvojac Dodik-Ahmetović održao sastanak u Dodikovom kabinetu u Banjoj Luci te iznijeli svoje višenje takve predizborne saradnje. Također, iznijeli su i informaciju od predizbornim dogovorima između načelnika Srebrenice Mladena Grujičića, Ahmetovića i Mirsada Kukića.

VEZANI TEKST - Ahmetović i Fejzić ponovo ruše Srebrenicu, šta su pričali na sastanku sa Kukićem i Grujičićem

Zanimljivo je da stranke koje traže smjenu Tabakovića nemaju niti jednog svog odbornika u Skupštini Srebrenice, niti su učestvovale na prošlim lokalnim izborima, imajući u vidu da su ih prije nekoliko mjesci osnovali Senad Šepić, odnosno Mirsad Kukić.

Tabaković u izjavi za Faktor uvjerava kako je ovakav razvoj situacije na štetu bošnjačkog stanovništva u Srebrenici, a zarad vlastitih pozicija pojedinaca i njihovih stranaka.  

-Presedan je da smjenu traže političke partije koje niti su učestvovale na izborima u Srebrenici, niti su parlamentarna stranka. Zvanično nemaju niti jednog odbornika. Ali da se naslutiti da bi jedan od odbornika iz SDA trebao preći u NB, a jedan u PDA. Ovo je nastavak dogovora koji je Ahmetović imao u Banjoj Luci sa Miloradom Dodikom, obećavajući da će njihovo biračko tijelo, PDA-ovo i NB-ovo, podržati Dodika za člana Predsjedništva BiH, a zauzvrat da će oni SDA u Srebrenici izbaciti iz skupštinske većine – pojašnjava Tabaković.

Dodaje kako je stav SDA u Srebrenici da oni nisu "robovi pozicija", ali da isto tako traže odgovornost za predstavljaju Bošnjake, imajući u vidu da su poimenično a i kao stranka, učestvovali na izborima i dobili najveću podršku Bošnjaka koji žive u Srebrenici.

-Nažalost i PDA se priključila toj inicijativi sa Ahmetovićem. Našli su najranjiviju kategoriju stanovništva, Bošnjake, i najosjetljivije mjesto za bošnjački narod, da bi ovdje pokazivali zube i pokušavali eksperimentirati i dokazivati uspjeh sada već propalih projekata PDA i NB. Mi smo jučer imali sjednicu Izvršnog odbora SDA Srebrenice i iz stranke zvanično isključili odbornika Hamdiju Fejzića koji je konstantno, unazad dvije godine otkako je uvedeno povjereništvo, opstruirao rad povjereništva, ali je paralelno sa srpskim političkim partijama minirao sve procese koje je vodila SDA i samo povjereništvo. Radio je to zbog ličnih interesa, ali nažalost i na štetu Bošnjaka u Srebrenici. To nas je dovelo u ćorsokak. Bošnjaci koji su nekada bili faktor u Srebrenici, sada su građani drugog reda. Odgovornost snose srpske političke partije ali i ta podlost pojedinih iz bošnjačkog korpusa koji im podilaze. Rade to po sistemu: izbacite SDA iz većine, a mi ćemo prihvatiti sve što tražite – objašnjava Tabaković.

On dodaje da nije važno hoće li on ili bilo ko drugi iz SDA biti negdje smijenjen, ali da će istovremeno tražiti legitimnost predstavljanja Bošnjaka u Srebrenici.

-  Od devet bošnjačkih odbornika minimalno pet mora biti dio sistema kako bi većina Bošnjaka, odbornika, bila uključena u vođenje procesa u Srebrenici i zastupanja Bošnjaka – kaže Tabaković.

SDA trenutno zvanično ima svoja četiri odbornika, SBiH ima jednog koji je dio koalicije sa SDA i drugih probosanskih stranaka, a sa njima je i odbornik Zulfo Salihović koji je ranije izbačen iz SDP-a odlukama lokalne organizacije te stranke. Međutim na papiru, zvanično, još uvijek je SDP-ov odbornik.

Pretpostovka je da bi umjesto Tabakovića NB i PDA htjeli imenovati Nedima Smajića, bivšeg SDA-ovog odbornika. Koliko je poznato, on bi na tu poziciju došao kao član Nezavisnog bloka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.