open-navfaktor-logo
search
Stvarnost ili iluzija
Ne morate da gledate na sat jer vrijeme ne postoji?
Vrijeme nije stvarno - to je ljudska konstrukcija koji nam pomaže da pravimo razliku između sadašnjosti i naše percepcije prošlosti, podjednako začuđujuća i zbunjujuća teorija.
19.02.2020. u 15:35
get url
text
svemir

Koncept vremena je jednostavno iluzija koju sačinjavaju ljudska sjećanja, sve što se ikada desilo događa se upravo sada. To je teorija grupe uvaženih fizičara koji imaju za cilj da razriješe jednu od misterija univerzuma. Većina ljudi uopšte ne razmatra koncept vremena, ali u zakonima fizike nema ničega što bi moglo da dokaže da bi ono trebalo da se kreće u pravcu koji poznajemo.

Zakoni fizike su simetrični, što znači da bi se vrijeme lako moglo kretati unazad dok se kreće naprijed. Zapravo neke pristalice teorije "Velikog sažimanja" kažu da će vrijeme krenuti unazad kada univerzum prestane da se širi i počne da se vraća u sebe. Ova zagonetka o tome zašto smatramo da se vrijeme kreće naprijed natjerala je naučnike da se zapitaju. Neizbježno je da su neki zaključili da je vrijeme jednostavno ljudski konstrukt. 

 Oni tvrde da postoji "blok univerzuma " gdje su vrijeme i prostor povezani, inače poznat kao prostor-vrijeme. Teorija koja je potkrepljena Anštajnovom teorijom relativiteta kaže da su prostor i vrijeme dio četvorodimenzionalne strukture u kojoj sve što se dogodilo ima svoje koordinate u vremenu i prostoru.

To bi omogućilo da sve bude "stvarno" u smislu da je prošlost, pa čak i budućnost, još uvjek prisutna u prostoru i vremenu - što sve čini jednako važnim kao i sadašnjost.

Fizičar Tehnološkog instituta iz Masačusetsa Max Erik Tegmark rekao je za Space.com:

- Našu stvarnost možemo prikazati ili kao trodimenzionalno mjesto gdje se stvari dešavaju tokom vremena, ili kao četvorodimenzionalno mjesto gdje se ništa ne dešava u "bloku univerzuma" i ako je zaista u pitanju ovo drugo, onda promjena zaista jeste iluzija, jer se ništa ne mijenja, sve je naprosto tu - prošlost, sadašnjost, budućnost.

- U svakom trenutku imamo iluziju da se prošlost već dogodila, da budućnost još ne postoji i da se stvari mijenjaju. Ali jedino čega sam svjestan je trenutno stanje mog mozga. Jedini razlog zbog kojeg se osjećam kao da imam prošlost je taj što moj mozak posjeduje sjećanja.

Julian Barbour, britanski fizičar, koji je autor nekoliko knjiga na temu vremena, sve opisuje kao niz "sadašnjosti":

- Dok živimo, izgleda da se krećemo kroz niz sadašnjosti, pitanje je šta one predstavljaju? Možete to da zamislite kao pejzaž ili zemlju. Svaka tačka u ovoj zemlji je sadašnjost, a zemlju nazivam Platonijom, jer je bezvremenska i stvorena savršenim matematičkim pravilima.

Dodaje da je ono što doživljavamo kao prošlost jednostavno iluzija koja se formirala u našem mozgu.

- Jedini dokaz koji ste imali o prošloj nedjelji je vaše sjećanje. Ali sjećanje sada dolazi iz stabilne strukture neurona u vašem mozgu. Jedini dokaz o prošlosti Zemlje su kamenje i fosili. Ali to su samo stabilne strukture u obliku rasporeda minerala koje ispitujemo u sadašnjosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.