open-navfaktor-logo
search
Protesti na ulicama
Neredi u SAD-u nakon ubistva Afroamerikanca, Trump najavio slanje nacionalne garde "da riješi posao"
U SAD-u traju protesti u pet gradova nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda.
29.05.2020. u 08:11
get url
text

On je preminuo tokom hapšenja kada mu je policajac koljenom pritisnuo vrat, ne puštajući ga uprkos njegovim vapajima. Umro je na putu do bolnice. Protesti su se nastavili i jutros, a kako navodi CNN, u Minneapolisu su demonstranti zapalili zgradu policije, a tokom protesta je zapaljeno i još nekoliko objekata. U Kentackyju je došlo do pucnjave.

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je poručio kako ne može sjediti i gledati šta se dešava sa velikim gradom Minneapolisom.

- Ili će slabašni ljevičarski gradonačelnik Jacob Frey staviti grad pod kontrolu ili ću ja poslati nacionalnu gardu i završiti posao - naveo je on.

Šef policije u Minneapolisu jučer se izvinio porodici ubijenog Floyda, a četverica policajaca otpuštena su nakon što je objavljen snimak incidenta.

Philonise Floyd, brat ubijenog Floyda, rekao je CNN-u da je umoran od toga da "gleda kako crni čovjek umire." Rekao je da razumije bijes ljudi, no apelirao je na njih da ostanu mirni. Kazao je kako se nada da će policajci koji su usred bijela dana pogubili njegovog brata biti uhapšeni i dobiti smrtnu kaznu.

- Treba nam pravda - rekao je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.