open-navfaktor-logo
search
Borba protiv pandemije
Njemačka lansira aplikaciju za koronavirus, poznato i kako će funkcionirati
Njemačka aplikacija za praćenje širenja zaraze koronavirusom spremna je za lansiranje ove sedmice, najavio je u nedjelju ministar zdravstva te zemlje Jens Spahn.
15.06.2020. u 08:35
get url
text

- Aplikacija će biti predstavljena ove sedmice - rekao je Spahn za ARD televiziju, ne želeći pritom potvrditi nagađanja njemačkih medija da će biti lansirana u utorak.

Njemačka vlada kaže da će aplikacija biti ključni alat kako bi se izbjegao drugi val pandemije.

Aplikacija, koju su razvili Deutsche Telekom i softverska firma SAP, koristi bluetooth radio kratkog dometa za otkrivanje i kontakt s ljudima u riziku od infekcije koronavirusom i ne oslanja se na centraliziranu bazu podataka.

S obzirom na to da Njemačka od danas ukida kontrole i otvara granice sa susjednim državama, uvedene zbog pandemije novog koronavirusa, Spahn je pozvao ljude koji žele otići na odmor na oprez, te im poručio da se zapitaju je li njihovo putovanje neophodno.

Zahvaljujući opsežnim ispitivanjima, snažnom zdravstvenom sistemu i karanteni uvedenoj sredinom marta, Njemačka je uprkos velikom broju oboljelih od koronavirusa zadržala broj umrlih relativno niskim u poređenju s drugim zemljama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.