open-navfaktor-logo
search
Suprotstavljanje Putinu
Njemačka spremna dati azil Rusima koji bježe od mobilizacije
Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da "svako ko se hrabro suprotstavi režimu Vladimira Putina i time dođe u veliku opasnost može podnijeti zahtjev za azil na osnovu političkog progona".
23.09.2022. u 08:36
get url
text
Nancy Faeser

Njemačka je spremna dati azil ruskim dezerterima koji se protive djelimičnoj vojnoj mobilizaciji u Rusiji, izjavila je u četvrtak  Faeser.

- Dezerteri kojima prijeti ozbiljna represija mogu po pravilu dobiti međunarodnu zaštitu u Njemačkoj - rekla je Faeser za list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Dodala je da Njemačka već mjesecima prihvata ruske disidente koji su proganjani i kojima se prijetilo.

Njemački ministar pravde Marco Buschmann objavio je na Twitteru da je svako ko "mrzi Putinov put i voli liberalnu demokratiju dobrodošao u Njemačku".

Ruski predsjednik Vladimir Putin izdao je u srijedu naredbu o djelimičnoj vojnoj mobilizaciji u Rusiji, podržavajući prijedlog ministarstva odbrane i generalštaba.

Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, rekao je da se mobilizacija sprovodi radi kontrole "već oslobođenih teritorija" i da će za specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini biti pozvano oko 300.000 rezervista.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.