Očekuje se da će nekoliko izraelskih desničarskih grupa u utorak učestvovati u takozvanom "Maršu zastava" kroz Kapiju Damask i muslimanski kvart, uprkos upozorenjima Hamasa, palestinske grupe koja vlada Pojasom Gaze, da bi to moglo dovesti do eskalacije nasilja, prenosi Al Jazeera.

Odluka vlade dolazi u jeku tenzija u Istočnom Jerusalemu zbog planiranog izraelskog prisilnog iseljavanja palestinskih porodica iz Sheikh Jarraha, ali i u toku krhkog primirja u Pojasu Gaze nakon 11-dnevnog izraelskog bombadovanja enklave u kojem su ubijene 253 osobe, među kojima 66 djece.

Palestinske frakcije pozvale su na "dan bijesa" protiv marša. Prošlog mjeseca, izraelske snage su u akciji protiv demonstranata u džamiji Al-Aksa ranije stotine Palestinaca.

- Ovo je provokacija našeg naroda i agresija na naš Jerusalem i naša sveta mjesta - rekao je palestinski premijer Mohammed Shtayyeh.

Novi ministar unutrašnjih poslova Izraela Omer Barlev odluku je donio nakon sastanka sa šefom policije i ostalim sigurnosnim zvaničnicima. Tvrdi da će policija biti spremna, navode izraelski mediji.

Još nije jasno hoće li učesnicima marša biti dozvoljen ulaz u muslimanski kvart u starom dijelu grada, što je izraelska policija ranije zabranjivala. Dana 10. maja, policija je u posljednji trenutak zabranila prvobitno planirani marš, jer su tenzije u Jerusalemu porasle.

Hamas je upozorio da bi, u slučaju da bude organizovan, marš mogao izazvati nova neprijateljstva, dok izraelski mediji tvrde da vojska vrši pripreme zbog moguće eskalacije.

Američka ambasada u Jerusalemu zabranila je svom osoblju i članovima njihovi porodica da u utorak ulaze u stari dio grada "zbog Marša zastava i mogućih kontrademonstracija".

Marš je prvi izazov za vladu Naftalija Bennetta, koja je u parlamentu izglasana sa tijesnih 60-59. Moguća promjena rute marša mogla bi vladu izložiti kritikama Netanyahua i njegovih desničarskih saveznika, zbog davanja veta Hamasu na događaje u Jerusalemu.