open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Novi protest građana u Podgorici, pokušali srušiti zaštitnu ogradu
Grupa građana večeras se okupila na protestima u Podgorici zbog usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku. Tvrde da je na sceni ustavni puč.
02.11.2022. u 20:12
get url
text
Protesti u Podgorici

Kako javljaju reporteri sa lica mjesta, dio građana je pokušao da sruši zaštitnu ogradu ispred zgrade Skupštine Crne Gore, piše RTCG.

Građani su se oupili na Trgu nezavisnosti u Podgorici te se uputili ka zgradi Skupštine Crne Gore, a nakon toga su stigli i pred zgradu Vlade.

Pratile su ih jake policijske snage koje su bile raspoređene i kod zgrade predsjednika.

Okupljeni građani su skandirali "izdaja, izdaja".

Podsjetimo, više desetina građana i sinoć je protestovalo ispred zgrade Skupštine, zbog, kako su kazali, ustavnog puča.

"Ne damo državu, gdje ste izdajnici, gdje ste bagro, četnici, nije ovo Srbija", čulo se ispred Skupštine gdje se pjevala i himna Crne Gore. 

Učesnici su, kako pišu Vijesti.me, uzvikivali i uvrede na račun premijera Dritana Abazovića i ministra MUP-a Filipa Adžića.

Mediji podsjećaju da su jučer, glasovima "stare" većine i bez prisustva opozicije, u crnogorskom parlamentu izglasane izmjene Zakona o predsjedniku države koje predviđaju niz odredbi kojima poslanici DF-a, Demokrata, Ure, SNP-a žele da primoraju Mila Đukanovića da predloži mandatara za sastav vlade ili da ga izopšte iz te procedure, piše Pobjeda.me.

Tokom rasprave u parlamentu su zastupnici opozicije, DPS-a, SDP-a, SD-a, Liberalne partije isticali da su predložene izmjene suprotne Ustavu, da su usmjerene protiv Đukanovića, kao i da predstavljaju pokušaj ustavnog puča. Sa druge strane, predstavnici "stare" većine tvrdili su da predložene izmjene predstavljaju "deblokirajući mehanizam" koji će poslužiti da se izabere vlada.

Zbog ovoga je i sinoć održan protest građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.