open-navfaktor-logo
search
Nakon dana posta
Novi škotski premijer Humza Yousaf predvodio namaz prvog dana u službenoj rezidenciji
Humza Yousaf, koji je jučer izabran za novog premijera Škotske, podijelio je fotografiju na kojoj predvodi molitvu u društvu svoje porodice prvog dana u Bute Houseu, službenoj rezidenciji premijera.
29.03.2023. u 14:48
get url
text

Yousaf, predsjednik Škotske nacionalne partije (SNP), izabran je u parlamentu za novog premijera, čime je postao prvi musliman koji obnaša funkciju šefa škotske vlade.

Yousaf je na svom Twitter nalogu uz fotografiju objavio poruku kako predvodi namaz.

- Moja porodica i ja proveli smo prvu noć u Bute House nakon glasanja u parlamentu. Poseban trenutak, predvodeći moju porodicu u molitvi u Bute House, kao što je uobičajeno nakon dana posta - napisao je novi premijer Škotske.

Nakon što je škotska premijerka i predsjednica SNP-a Nicola Sturgeon podnijela ostavke na mjesto premijerke i šefice stranke, Yousaf je u ponedjeljak pobijedio u utrci za novog lidera stranke, a u utorak je u škotskom parlamentu održano glasanje.

Yousaf (37), musliman pakistanskog porijekla koji je rođen u Glasgowu, osvojio je većinu u parlamentu s 71 glasom te tako postao novi škotski premijer.

Yousafov otac je Pakistanac koji je 1960-ih godina emigrirao u Škotsku, dok je njegova majka rođena u Keniji kao dijete južnoazijske porodice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.