open-navfaktor-logo
search
Arkanzas
Novi slučaj policijskog nasilja u SAD-u: Muškarca prikovali na tlo i udaraju ga po glavi, čak i glavom o trotoar
Trojica policajaca iz Arkanzasa suspendovana su nakon što se pojavio snimak na kojem se vidi kako tuku osumnjičenog kojeg su potpuno prikovali za zemlju.
22.08.2022. u 19:09
get url
text

Jedan od policajaca u više navrata udara čovjeka šakom u glavu, pa čak i glavom o trotoar. Drugi policajac više puta kleči muškarcu na leđima. Obojica na sebi imaju uniforme šerifovog ureda okruga Crawford. Policajac sputava muškarca na tlu dok se to dešava.

Dok ga tuku, muškarac pokriva glavu rukama i čini se da pokušava da se smota u loptu kako bi se zaštitio.

Na snimku se čuje žena kako govori: "Nemojte ga tući! Treba mu njegov lijek!" Jedan policajac odgovara psovkom, dok joj drugi naređuje da uđe u auto.

Snimak se može vidjeti ovdje, ali upozoravamo da se radi o uznemirujućem sadržaju.

Osoba koja je postavila video na internet rekla je da je njena sestra bila svjedok svađe u gradu Mulberryju.

Državna policija identificirala je čovjeka koji je uhapšen kao 27-godišnjeg Randalla Worcestera.

Worcester je optužen za prijetnje u radnji u nedjelju ujutro.

Policija je rekla da je, kada su se policajci suočili s njim, gurnuo zamjenika na tlo i udario ga šakom u potiljak, što je dovelo do hapšenja koje se vidi na snimku.

Osumnjičeni je prebačen u bolnicu i suočava se sa optužbama za terorizam, pružanje otpora hapšenju i drugim optužbama za napad, saopćila je policija.

U nedjelju navečer, šerif okruga Crawford Jimmy Damante rekao je da će dva zamjenika okruga biti suspendovana dok policija države Arkansas i njegov ured provode odvojene istrage o tome šta se dogodilo.

- Sve svoje zaposlene smatram odgovornim za svoje postupke i poduzet ću odgovarajuće mjere po ovom pitanju - rekao je Damante.

U izjavi objavljenoj u nedjelju navečer, šefica policije Mulberryja Shannon Gregory rekla je da je policajac umiješan u incident na odsustvu dok se ne završi istraga.

- Grad Mulberry i policijska uprava Mulberry vrlo ozbiljno shvataju ove istrage - rekla je Gregory.

Guverner Arkanzasa Asa Hutchinson rekao je u nedjelju navečer na Twitteru da će "incident u okrugu Crawford biti istražen na osnovu video dokaza i zahtjeva tužioca".

Video je pogledan milionima puta na društvenim mrežama i izazvao je bijes.

Jedan korisnik Twittera aludirao je na slučaj Georgea Floyda, crnca kojeg je ubila američka policija 2020. godine, što je dovelo do protesta širom svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.