Ovo je, nema sumnje, novi veliki udarac na budžet većine bh. građana. Poređenja radi, u Njemačkoj je cijena jednog litra nešto više od dvije KM. Poskupljenja ulja nedavno je bilo i u zemljama regije, a kao razlog naveden je skok berzanske cijene suncokreta za 25 posto. Podsjećamo da je ulje poskupilo za desetak posto još u novembru prošle godine.

- Moguće da je to razlog poskupljenja u BiH. Mora se znati da u našoj državi vladaju pravila slobodnog tržišta. Podsjećam da se kod nas i cijene nafte slobodno formiraju, potrebno je samo da se prilikom podizanja cijena obavijeste nadležne insitucije koje nemaju zakonskog osnova za miješanje u slobodno tržište.

Dok je na snazi bilo stanje prirodne nesreće u FBiH, donesene su mjere kojima je bilo ograničeno dizanje cijena i marže. Sada se potrošači mogu samo nadati da će u tržišnoj utakmici pojaviti i oni koji će ih htjeti privući nižim cijenama barem onih osnovnih prehrambenih namirnica – kaže Edin Pašić iz Udruženja potrošača Kantona Sarajevo.

Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača Futura iz Mostara, ističe kako je ovo novi udar na potrošačku korpu bh. građana.

- Mi godinama imamo "puzajuće poskupljenje". Trgovci su svjesni da najveći dio potrošačke korpe koja za četveročlanu porodici iznosi blizu 2.000 KM odlazi na prehrambene proizvode i u tome vide priliku za profit. Nažalost, živimo u takvom socijalno-privrednom modelu gdje je dozvoljeno formiranje cijena – smatra Bago.