Srijeda, 25.11.2020.

Policija na terenu

"Nož, žica, Srebrenica" i kukasti križevi na autima i fasadama u Gornjem Vakufu

Na automobilima i fasadama su ispisani grafiti "Nož, žica, Srebrenica", "Balije", "Neće balija ostati" i slično, te kukasti križevi

Više automobila i stambenih objekata ošetećeno je u noći sa nedjelje na ponedjeljak u naselju Kupa u Gornjem Vakufu.

Kako nam je potvrđeno u Operativnom centru MUP-a Srednjobosanskog kantona, mještani su policiji jutros oko sedam sati prijavili da je nepoznata osoba ili više njih, ispisala grafite uvredljivog sadržaja, te je uviđaj na mjestu događaja u toku, kao i potraga za počiniteljima. 

Iz policije navode kako je na terenu konstatovano da su na porodičnoj kući, garaži te na pet putničkih vozila koji su bili parkirani u dvorištu, crnom farbom ispisani grafiti izrazito uvredljivog sadržaja koji upućuju na međunacionalnu netrpeljivost.

Uglavnom se radi o grafitima sa natpisima "Nož, žica, Srebrenica", "Balije", "Neće balija ostati - Uskoplje" i slično, te kukastim križevima.

Sa događajem je upoznat dežurni tužilac koji je na osnovu trenutnih činjenica mogao konstatovati da događaj najvjerovatnije ima obilježja krivičnog djela Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Nakon obavljenog uviđaja bit će poznato više informacija.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh