Nedjelja, 28.05.2023.
FOTO: Vlada FBiH

Objavljena lista korisnika subvencija Vlade FBiH, novac dobila 391 kompanija

 Federalno ministarsto energije, rudarstva i industrije objavilo je na svojoj internetskoj stranici Listu korisnika s iznosima finansijske pomoći izvoznim privrednim društvima iz sektora industrije.

Kako se navodi u saopćenju Vlade FBiH, riječ je o ukupno 391 izvoznom industrijskom privrednom društvu i poduzetniku s ukupno 32.429 zaposlenih.

- Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 3. decembra  donijela pet odluka o izboru korisnika za raspodjelu 30 miliona KM direktne pomoći za izvozno orijentirane kompanije u FBiH. Odluke su donesene na osnovu Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede u okolnostima pandemije. Za provedbu Uredbe Federalna vlada je u ovogodišnjem Budžetu FBiH osigurala sredstva u ukupnom iznosu od 90 miliona KM - saopćeno je.

Opći cilj ove mjere je osiguranje podrške likvidnosti najugroženijim sektorima, očuvanje radnih mjesta, te osiguranje hitno potrebne podrške i održavanje konkurentnosti u izvozno orijentisanim sektorima.

U oblasti industrije subvencije Vlade FBiH u iznosu od 30 miliona KM obuhvataju pet grana industrije.

 - Za 131 privredno društvo sa ukupno 13.462 zaposlenih iz metalne, elektro i automobilske industrije izdvojeno je 15.078.350 KM, dok pomoć za 69 izvoznika iz oblasti proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće, s ukupno 8.645 radnika, iznosi 4.026.840 KM - saopćeno je.

Također, odobreno je i 5.016.260 KM za 140 izvoznih preduzeća iz drvne, papirne i grafičke industrije sa 7.231 zaposlenim, zatim 5.188.550 KM za 43 izvozna privredna društva iz hemijske i farmaceutske, te industrije gume i plastike sa 2.615 zaposlenih, te 690.000 KM za osam izvoznika industrije građevinskog materijala i nemetala sa 476 zaposlenih. 

Ugovori o dodjeli sredstava s korisnicima bit će potpisani narednih dana. 

Ko je dobio novac možete vidjeti u našoj fotogaleriji iznad, a lista korisnika s visinom dodijeljenih sredstava nalazi se i na web stranici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije - OVDJE. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh