open-navfaktor-logo
search
BH-Gas
Odobren koncept finansiranja projekta Južne interkonekcije
Glavni ured EBRD-a u Londonu je odobrio koncept finansiranja za projekat Južne interkonekcije BiH i Republike Hrvatske
19.10.2018. u 12:06
get url
text
Sa pregovora sa USAID-om

Podrazumijeva se izgradnja gasovoda Zagvozd – Posušje – Novi Travnik/Travnik, sa odvojkom za Mostar.  Saradnja BH-Gasa i EBRD-a traje od 2010. godine odobrenjem kreditnog aranžmana za gasovod Zenica – Travnik, a na bazi je dosadašnje dobre saradnje i po pitanju finansiranja ovog projekta, uključujući i ishodovanje grant sredstava u saradnji sa EBRD-om i USAID-om.  

Ovo odobrenje je uslijedilo nakon izrade Sveobuhvatne analize troškova i koristi (CBA), koja je potvrdila punu opravdanost projekta, te dubinskog pregleda poslovanja kompanije BH-Gas. 

Za izradu Sveobuhvatne analize troškova i koristi, BH-Gas je dobio grant sredstva u iznosu 141.000 EUR od Evropske unije kroz program CONNECTA, a u međuvremenu su pripremljena dodatna grant sredstva u iznosu od 500.000 USD za izradu Studije utjecaja na okoliš i cca 1.000.000 EUR za izradu Idejnog projekta od strane USAID-a i EU kroz program CONNECTA.

Na osnovu ovih pokazatelja BH-Gas je osigurao grant sredstva sve do izrade glavnog projekta.

Posebno raduje što su u realizaciji ovog projekta uključene međunarodne finansijske i druge institucije, s obzirom da je prepoznat značaj koji ovaj projekat podrazumijeva, a to je sigurnost snabdjevanja i diversifikacije izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim gasom Bosne i Hercegovine.

BH-Gas se ovom prilikom posebno zahvaljuje na podršci koju Vlada Federacije BiH pruža projektu, prevashodno proglašavanjem projekta od strateškog interesa za Federaciju BiH, a sve u cilju da potrošači u našoj zemlji ne budu taoci jednog pravca snabdijevanja prirodnim gasom.

BH-Gas sada očekuje izrada studije utjecaja na okoliš i idejnog projekta, koji će poslužiti za ishodovanje okolinske dozvole i urbanističke saglasnosti, a za to vrijeme mogu se započeti pregovori sa EBRD-om o uslovima i odredbama kreditnog aranžmana. Planirano je da ove aktivnosti budu završene do početka 2020. godine, saopćeno je iz BH-Gasa.

Osnovne informacije o projektu:
Projekat
Južna interkonekcija BiH i Hrvatske
Promotori projekta
BH-Gas i Plinacro
Ukupna vrijednost investicije
BiH 100 miliona EUR

Hrv 13,5 milona EUR sa IAPom / 48 miliona EUR bez IAPa
Dužina gasovoda
BiH 162 km (114 km glavne trase i odvojak za Mostar 48km)

Hrv 75 km (dio IAPa 52 km i dio do granice sa BiH 23 km)



2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.