open-navfaktor-logo
search
Ni Čoviću ne vjeruju
Okončan još jedan sastanak: Radnici Aluminija nezadovoljni, moguć štrajk
Mogući su protesti, štrajkovi. Dakle, 1. septembra je upitno pokretanje proizvodnje, osim ako novi strateški partner ne ubrizga nova sredstva,  naveo je Biokšić
13.08.2019. u 14:23
get url
text

Još jedan sastanak u nizu koji je u "Aluminiju" održan s čelnicima Uprave, Nadzornog odbora i Sindikata ovog preduzeća, a kojem su prisustvovali predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i federalna dopremijerka Jelka Milićević, donio je samo sumnju u već obećano.

- Puno je lošije nego prošli put, više je pesimizma. Jedini optimizam je kada je u pitanju ljevaonica. Što se tiče elektrolize, za dugo vremena to neće biti popravljeno - kazao je Pero Bebek, predsjednik Skupštine sindikata, nakon sastanka.

Saopćio je i rezultate ankete koja je provedena protekle sedmice među radnicima, da bi se utvrdilo koliko njih želi raditi za skoro dvostruko manje plaće.

- Da radi želi 526 ljudi, njih 76 želi otpremninu, a 46 je zaokružilo i jednu i drugo, što nije valjan odgovor, a 177 nisu ništa zaokružili. Što se tiče ovoga, samo bi radilo u toj prvoj fazi a u drugoj se ne spominju. Bilo bi tu tehnološkog viška negdje otprilike 550, što je lošije nego prošli put kad smo pričali. Što se tiče plana zbrinjavanja djelatnika, prvo bi trebala proći sistematizacija. Trenutno je tu strateški partner neka izraelsko-kineska firma - istaknuo je Bebek.

Govorio je i o tome šta će biti sa radnicima koji trebaju u penziju te naveo da kada pođe ljudi u penziju bilo kada, u tom slučaju bi se sve uplatilo.

- Mi smo to tražili pisanim putem i sa štambiljom - naglasio je Bebek.

Nezadovoljstvo je iskazao i Romeo Biokšić iz Nezavisnog sindikata Aluminija.

- Mogući su protesti, štrajkovi. Dakle, 1. septembra je upitno pokretanje proizvodnje, osim ako novi strateški partner ne ubrizga nova sredstva - naveo je Biokšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.