Saša Vidović i Aleksandar Bulatović koji su nepravosnažno osuđeni na ukupno 39 godina zatvora za ubistvo Miroslava Lazarevića (32) u Istočnom Sarajevu, našli su se danas pred Vrhovnim sudom RS.

Entitetska tužiteljica Dragica Glušac je zatražila da se prvostepena presuda preinačni i da se osude na dugotrajniju kaznu od najmanje po 25 godina zatvora svakom, dok je njihova odbrana predložila ili novi postupak, ili oslobađanje optuženog dvojca.

Okružni sud Banja Luka je u februaru ove godine osudio Vidovića na 20, a Bulatovića na 19 godina zatvora, a optužnica ih je teretila da su pripremili i organizovali ubistvo Lazarevića koji je likvidiran 16. oktobra 2016. godine.

Tužilac Glušac je u svojoj žalbi ocijenila da prvostepeni sud nije dovoljno cijenio težinu krivičnog djela, sve okolnosti pod kojima je počinjeno, ali ni posljedice.

- Ubijen je mlad čovjek, otac troje djece. U njega su ispaljena 24 projektila iz automatske puške, čitav okvir, što pokazuje istrajnost i odlučnost izvršilaca. Ubistvo se desilo u naseljenom, frekventnom mjestu, čime su pokazali drskost i bezobzirnost – kazala je Glušac.

Marica Ćulum, advokatica optuženog Vidovića, je u žalbi ukazala na brojne "procesne i materijalne nedostatke", te nezakonito pribavljanje dokaza. Ona je na ročištu tvrdila da se krivica o saučesništvu pokušava zasnivati na postojanju nekakvog prethodnog dogovora", a naglasila je kako nema dokaza o telefonskoj komunikaciji između Vidovića i Bulatovića.

- Vještački se konstruiše saizvršilaštvo. Postavlja se pitanje čime se sud rukovodio pri izricanju ovako enormne kazne – kazala je Ćulum. Ona je, kao i odbrana Bulatovića, zatražila da im se ukine pritvor.
Optuženi Vidović je istakao kako se sud i tužilaštvo nisu bavili jednom od ključnih stvari, a to je motiv.

- Koji bi bio moj motiv, da ja i Bulatović organizujemo ubistvo Lazarevića. Evo, reći ću vam ja, časni sude, nijedan jedini. Predlažem da se prvostepena presuda ukine i vrati na novo suđenje, ili da se oslobodimo – rekao je Vidović.

Mirko Dabić, advokat Bulatovića, ocijenio je da presudu Okružnog suda nije moguće sanirati, nego je jedino treba ukinuti.

- Defekti u presudi mogu se jedino objasniti da je prvostepeni sud vruć krompir prebacio ovom sudu – dodao je.

Priliku da se obrati vijeću Vrhovnog suda RS danas je zatražila i supruga Miroslava Lazarevića, ali joj to nije dozvoljeno.

Lazarević je likvidiran dok se vozio "golfom7" u Beogradskoj ulici u Istočnom Novom Sarajevu. U njega su ispaljena 24 hica iz automatske puške, a samo jedan metak je bio smrtonosan. Prema navodima iz optužnice, Bulatović i Vidović su bili optuženi da su potom pobjegli prema Kantonu Sarajevu, te u blizini jedne stambene zgrade zapalili ukradeni "BMW".

U vozilu su bile automatska puška sa dva okvira municije koji su izgorjeli. Usljed plamena i visoke temperature aktiviralo se 26 metaka, a oštećen je stan Jasmina Ć. i ugroženi životi dvije djevojke koje su se zatekle u stanu na prizemlju.

Njih dvojica su uhapšeni nakon paljevine, u sarajevskom naselju Hrasno. U optužnici nisu navedeni motivi zločina, ali su iz MUP-a RS, odmah nakon njihovog hapšenja, ocijenili da su Lazarevića likvidirali za određen novčani iznos, te da su navodno povezani sa kriminalnim grupama u okruženju.