Policija RS-a podnijela je izvještaj protiv osoba čiji su inicijali N. N. iz Prnjavora i J. Ć. iz Dervente zbog postojanja osnova sumnje da su oštetile preduzeće u Banjoj Luci za 561.779 KM.

Nezvanično, osumnjičeni su Nenad Novaković i Josip Ćorić.

Izvještaj protiv njih je podnesen zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, potvrđeno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS).

Nezvanično, Novaković je u svojstvu direktora preduzeća "Euro K 2007" iz Banje Luke i Ćorić, prema prethodnom dogovoru i u namjeri pribavljanja imovinske koristi firmi "Ćorić denart" iz Prnjavora, 14. maja 2014. godine zaključili su ugovor na osnovu kojeg su prometovali dva poslovna prostora.

Prilikom prometovanja nekretnina preduzeće "Euro K 2007" nije izdalo fakture, firma Čorić denart nije izvršila plaćanje ugovorene cijene, a u poslovnim knjigama tih privrednih društva nisu evidentirana potraživanja, odnosno obaveze na osnovu kupoprodajne cijene u iznosu od 218.940 KM.

Kako se saznaje, u namjeri da prikriju da preduzeće "Ćorić denart" nije platilo poslovne prostore, Ćorić je, 27. juna 2017. godine banjalučkoj područnoj jedinici Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove podnio zahtjev za brisanje zabilježbe postojanja prava iz kupoprodajnog ugovora, koja je evidentirana u zemljišnim knjigama.

Novaković je u istoj namjeri u stečajnom postupku nad preduzećem "Euro K 2007" prikrio postojanje spomenutih potraživanja tog preduzeća čime je firmi "Ćorić denart" pribavljena korist u iznosu od 218.940 KM, a za isti iznos oštećeno je privredno društvo "Euro K 2007".

Novaković i Ćorić su, između ostalog, osumnjičeni su i da su kao direktor i suosnivač firme "Euro K 2007", 28. februara 2014. godine zaključili sa preduzećem "Guber" iz Srebrenice ugovor o zakupu poslovnog objekta i zemljišta, a nekretnine nije koristilo preduzeće "Euro K 2007", nego ih je od marta 2014. do septembra 2015. godine koristila firma "Trentino pelet" iz Prnjavora u kojoj je osoba ovlaštena za zastupanje bio Ćorić.

Plaćanje obaveza na osnovu ugovora o zakupu izvršilo je preduzeće "Euro K 2007", u iznosu od 125.220 KM, čime je, kako se saznaje, firmi "Trentino pelet" pribavljena imovinska korist, dok je za isti iznos oštećeno privredno društvo "Euro K 2007".