Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu prihvatio je prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo i odredio jednomjesečni pritvor Dariju Delibašiću (40) iz Sarajeva, koji je osumnjičen za krivična djela otmica i razbojništvo.

Informacija je potvrđena iz Tužilaštva KS.

Delibašić se sumnjiči za umiješanost u otmicu državljanina BiH i Turske, koja se polovinom aprila dogodila na području Ilidže. 

Njega su tada, kako je prijavio istražiteljima SIPA-e, otele njemu nepoznate osobe, koje su ga držale zatočenog u nepoznatoj kući, gdje su ga tukli, maltretirali i opljačkali, te upućivali prijetnje njemu i njegovoj porodici. Navodno su mu tražili da im pripremi milion maraka.

Kako je naveo u svom iskazu, sutradan ga je jedan od razbojnika izbacio iz vozila u naselju Otoka, nakon čega je otišao u SIPA-u i sve prijavio.

Pritvor za osumnjičenog Delibašića određen je zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i prikriti dokaze, kao i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Podsjećamo, ročište za pritvor održano je bez prisustva javnosti, a u cilju istrage koja i dalje traje.

Zbog toga nije poznato šta mu Tužilaštvo konkretno stavlja na teret i kojim dokazima eventualno raspolaže.

Nezvanično se moglo čuti da je Delibašić razbojnicima iznajmio vikendicu na području Ilidže, te da se sumnja da je imao ulogu posrednika.