open-navfaktor-logo
search
Potvrđena optužnica
Otkriven motiv likvidacije policijskog načelnika: Railić organizovao ubistvo Bašića jer mu je otežao prodaju droge
Motiv likvidacije načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića, izvršene 21. marta ove godine, a koju je prema navodima iz optužnice organizovao Dalibor Railić zvani Dugi, bilo je "otežana preprodaja droge na području Prijedora i šire, a za šta je Railić okrivio Bašića".
16.12.2022. u 11:58
get url
text

Optužnicu protiv Dalibora Railića, Aleksandra Miljatovića i Igora Repajića podiglo je Tužilaštvo BiH iz kojeg je danas saopćeno da je potvrđena, te će uskoro biti i javno objavljena.

Kako saznajemo, u optužnici se navodi da je Railić tokom 2021. godine organizovao grupu ljudi kojoj su pristupili Miljatović i Repajić.

- Grupa je organizovana s ciljem povezivanja, dogovaranja i organizovanja ubistva Radenka Bašića i to zbor otežavanja obavljanja kriminalnih aktivnosti Railića u vezi s preprodajom opojne droge na području Prijedora i šire, za šta je Railić okrivio upravo Bašića – navodi se u optužnici.

Railić je optužen da je preko Repajića upoznao Miljatovića i sa njim se sreo neutvrđenog dana u decembru 2021. godine u Prijedoru. Precizirano je da se tereti da je od njega tražio da ubije Bašića za iznos od 50.000 eura.

- Nakon toga je početkom januara osumnjičeni Miljatović prikupljao informacije o životnim navikama i kretanjima Bašića, tako što ga je uhodio i snimao kamerom, koju je kasnije predao Repajiću -  dodaje se u optužnici.

Navedeno je da se 21. marta 2022. godine u jutarnjim satima Miljatović dovezao u Prijedor vozilom "opel astra" karavan plave boje, koji mu je dao optuženi Repajić.

Na putu ka radnom mjestu, u 6.50 sati, Miljatović je pratio i prišao sa leđa Bašiću kod pješčanog mosta preko kanala u prijedorskom naselju Pećani.

VEZANI TEKST - Dokazi iz Sky i Anom aplikacija: Podignuta optužnica za narkokriminal i ubistvo policijskog načelnika Bašića

- Iz neposredne blizine iz pištolja Crvena zastava kalibra 7,65 mm koji je držao u PVC kesi koja je služila za zadržavanje čahure, ispalio jedan metak u potiljak Bašića uzrokujući mu povrede od kojih je preminuo na mjestu događaja – istaknuto je.

Miljatović je optužen da je istim vozilom zatim pobjegao u Bosansku Gradišku, a potom nazvao Repajića i tražio da dođe po njega, što je ovaj i učinio. Odvezao ga je iz Bosanske Gradiške u Banju Luku, da bi nakon toga, kako stoji u optužnici, Repajić u cilju prikrivanja tragova krivičnog djela teško ubistvo, odvezao na otpad "opel astru" koja je korištena u pripremi ubistva.

- Vozilo je potom rastavljeno i prodato u dijelovima – navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.