open-navfaktor-logo
search
Meksiko
Otvorena "Maradonska" crkva: Ima više od pola miliona sljedbenika
Nekoliko velikih vaza s nogometnim loptama stoji na ulazu u prvu "Maradonsku "crkvu u Meksiku, a slika Diega Maradone s tipičnim meksičkim charro šeširom pozdravlja sljedbenike presretne zbog crkve izgrađene svom idolu.
16.07.2021. u 08:51
get url
text

Crkva u središnjem meksičkom gradu Puebli, koja je otvorena 7. jula, slavi "religiju" koju su u Argentini još za Maradonina života 1998. stvorili njegovi poštovatelji.

Unutar crkve postavljen je križni put s fotografijama Maradone, koji ga prikazuju od djetinjstva do amblematičnih susreta s pokojnim kubanskim vođom Fidelom Castrom i papom Franjom. "Maradonska religija" proširila se u nekoliko zemalja svijeta i ima više od pola miliona sljedbenika.

- Moji mama i tata, koji su katolici, kažu da je to ludo - rekla je 22-godišnja nogometašica Andrea Hernández, tokom posjeta ovoj crkvi ukrašenoj plakatima idola dok je igrao za klubove u Španiji i Italiji.

- Ali za nas, koji volimo nogomet, jako je lijepo što Maradona može imati takvo priznanje u Meksiku - dodala je Andrea.

Maradona, koji je umro u novembru 2020. godine nakon proslave 60. rođendana, nogometnu je slavu postigao kad je 1986. osvojio Svjetsko prvenstvo u Meksiku, što ga je okrunilo za jednog od najboljih igrača svih vremena.

Marcelo Buchet, koji je otvorio crkvu, rekao je novinaru Reutersa je to mjesto gdje se može "razgovarati o nogometu".

- To nije poput odlaska u drugu crkvu, sjedenja i slušanja. Ovdje ste dio svega. Ljudi su to prihvatili i vrlo su sretni. Vidio sam kako plaču, bacaju se na njegovu sliku, mole se. Osjećam se puno bolje što nisam jedini lud - rekao je Buchet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.