Ekonomski najuspješnija zemlja na svijetu je Australija, objavio je ugledni Economist.

Economist piše kako nijedna zemlja iz skupine bogatijih zemalja osim Australije nije uspjela tako dugo rasti i zaključuje da je, barem po tome, Australija ekonomski najuspješnija zemlja na svijetu.

Ugledni magazin je objavio grafove koji pokazuju kontinuirani rast od 1991. godine kada je Australija izašla iz recesije.

No, pišu, u drugim je segmentima ta zemlja još impresivnija.

Dok su u mnogim bogatim zemljama plaće stagnirale, u Australiji su, naime, snažno rasle, iako nešto manje posljednjih godina. Problem koji je u mnogo zemalja izazvao razne negativne političke pojave, poput populizma, u Australiji tako jedva da postoji.

No to nije jedino po čemu se Australija ističe.

Dok države širom svijeta pokušavaju spriječiti imigraciju, Australija prima do 190 hiljada novih stanovnika godišnje, gotovo tri puta više, uzme li se u obzir broj stanovnika, nego što godišnje primi SAD.

Tolerantnost prema došljacima mogla bi biti odraz, piše Economist, uspješnosti njene socijalne države. Javni dug iznosi samo 41 % BDP-a i jedan je od najnižih među razvijenim zemljama.

Australski zdravstveni sistem je hibrid privatnog i javnog. Država pruža osnovnu zaštitu za sve, plaćajući klinikama i bolnicama naknadu za svaki obavljeni zahvat, a oni koji žele više od osnovne zaštite to dodatno plaćaju. Država potiče građane da uplate u privatno zdravstveno osiguranje koje jamči manje cijene nego što bi im se to inače naplatilo u klinikama.

I što se tiče penzija država snosi relativno mali dio troškova, što je daleki san za mnoge razvijene zemlje.