open-navfaktor-logo
search
Problemi sna
Paranormalne aktivnosti su sve u vašoj glavi, a ovo bi moglo objasniti zašto
Noć je prirodno pogodna za paranormalne aktivnosti, s manje svjetla i zvuka koji ograničavaju maštu. Iako je veza još uvijek mutna, nova istraživanja pokazuju zanimljivu vezu između paranormalnih vjerovanja i jedne od najvažnijih noćnih aktivnosti za nas zemaljska bića: sna.
21.01.2023. u 09:56
get url
text

U novoj studiji, istraživači su otkrili da su subjektivne mjere lošijeg kvaliteta sna povezane sa jačim vjerovanjem u duhove i demone, dušu koja živi nakon smrti, sposobnost ljudi da komuniciraju s mrtvima, iskustva bliske smrti kao dokaz zagrobnog života i vanzemaljci koji posjećuju Zemlju.

- Ovaj smanjeni kvalitet sna uključivao je nižu efikasnost spavanja, duže kašnjenje spavanja, kraće trajanje sna i pojačane simptome nesanice - izvještavaju autori studije.

Osim mjerenja kvalitete sna koju su sami prijavili, istraživači su otkrili kako je vjerovanje da su vanzemaljci posjetili Zemlju povezano s izolovanom paralizom sna i sindromom eksplodirajuće glave, poremećajem koji karakterizira osjećaj glasne buke ili zvuka udara unutar lubanje osobe. 

Izolovana paraliza sna – u kojoj je osoba svjesna i budna, a ipak ne može da se kreće, bez drugih simptoma poremećaja spavanja poput narkolepsije – također je povezana s vjerovanjem da su iskustva bliske smrti dokaz za život nakon smrti, pokazalo je istraživanje.

- Prema našim saznanjima, ovo je novi nalaz vrijedan daljeg ispitivanja - pišu istraživači.

Ovi nalazi se općenito uklapaju s prethodnim studijama, koje su također pronašle veze između paranormalnih vjerovanja i varijabli spavanja, posebno paralize sna. Nova studija ima za cilj da baci više svijetla na ovo ispitivanjem šireg spektra varijabli spavanja sa većim uzorkom.

Istraživači su sproveli studiju putem internetske ankete, a završili su sa 8.853 učesnika, svi stari najmanje 18 godina, koji su odgovarali na pitanja o nekoliko paranormalnih tema i varijabli spavanja.

- Za sve asocijacije, otkriveno je da je viši nivo paranormalnog vjerovanja povezan sa lošijim subjektivnim kvalitetom sna, čak i kada se kontroliraju efekti dobi i spola - izvještavaju autori studije.

Iako bi nova studija mogla pomoći da poboljšamo naše razumijevanje veze između paranormalnih vjerovanja i varijabli spavanja, kao studija poprečnog presjeka nije osmišljena da odgovori na očigledno naknadno pitanje zašto su ove dvije stvari povezane.

Autori ipak nude neke spekulacije. Budući da paraliza sna može uključivati ​​vizualne i slušne halucinacije, a sindrom eksplodirajuće glave ima svoj istoimeni zvuk, rezultati sugeriraju da bi vjerovanje u vanzemaljce moglo biti povezano s poremećajima spavanja koji sadrže zvukove ili slike.

Jedno od objašnjenja ovih asocijacija je da bi neko ko iskusi zvukove ili slike povezane sa snom mogao to protumačiti kao dokaz da postoje vanzemaljci ili druga natprirodna bića, iako napominju da je još potrebno više istraživanja da bi se to testiralo.

S druge strane, neke od asocijacija mogu krenuti u suprotnom smjeru, dodaju istraživači, s paranormalnim vjerovanjima koja uzrokuju anksioznost koja ometa san. Izgledi paranormalnih posjetilaca noću mogu otežati spavanje, i to ne samo za djecu. To bi moglo pomoći da se objasni zašto je vjerovanje u duhove, demone ili vanzemaljce povezano sa nižim subjektivnim kvalitetom sna, pišu istraživači, ali šta je sa vjerovanja koja ne uključuju prijeteće entitete? Da li na kvalitet sna utiče i tjeskoba zbog postojanja duše ili zagrobnog života?

Kako kažu, biće potrebno više istraživanja da bi se odgovorilo na ovakva pitanja, uključujući studije koje ispituju dodatne faktore poput mentalnog zdravlja, obrazovanja, osobina ličnosti i religioznih uverenja, zbog njihove povezanosti sa spavanjem i paranormalnim verovanjima. Iako nova studija pomaže u rasvjetljavanju ove veze i može popuniti neke praznine u našem znanju o njoj, ona ima nekoliko značajnih ograničenja.

Uprkos velikoj veličini uzorka, naprimjer, učesnici su sami odabrali da se pridruže studiji, pa je malo vjerovatno da će biti reprezentativni za opću populaciju, pišu istraživači.

- Naprimjer, naizgled visoke stope (izolovane paralize sna) i (sindroma eksplodirajuće glave) mogle bi ukazivati ​​na to da su osobe s ovim simptomima zainteresovanije za učešće u ovoj studiji od onih koji nemaju ove simptome - objašnjavaju istraživači. 

Osim regrutovanja reprezentativnijih uzoraka, napominju istraživači, buduće studije o paranormalnim vjerovanjima i snu trebale bi koristiti objektivne mjere varijabli spavanja radi veće preciznosti. Bez obzira na to, autori kažu da njihova studija nudi nove uvide u vezu između spavanja i paranormalnih vjerovanja, i iako još uvijek mnogo toga ne znamo, moglo bi pomoći u podizanju svijesti o samoj povezanosti, kako kod pacijenata tako i kod zdravstvenih radnika.

- Izvještaji o paranormalnim aktivnostima ili anomalnim vjerovanjima mogli bi se pogrešno shvatiti kao dokazi za teže poremećaje. Ova studija može potaknuti doktore da procijene relevantne poremećaje spavanja i parasomnije pored drugih oblika psihopatologije - navode istraživači u prikazu svoje studije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.