open-navfaktor-logo
search
Normalizacija prometa
Pet kompanija uspostavilo letove iz Sarajeva
Zračni promet na Međunarodnom aerodromu Sarajevo se polako normalizira, a trenutno je pet kompanija uspostavilo letove, potvrđeno je Feni iz tog preduzeća.
20.06.2020. u 09:59
get url
text
get url
text

Ističu da kompanije Croatia Airlines i Austrian Airlines po tri puta sedmično lete za Zagreb i Beč.

Letove su ranije uspostavile kompanije Wizz Air i Air Serbia za Budimpeštu i Beograd, a od ove sedmice i kompanija Eurowings povezuje Keln sa Sarajevom jednom sedmično.

Od nedjelje, 21. juna, i Turkish Airlines uspostavlja tri puta sedmično letove za Istanbul, a riječ je o liniji koja je vrlo bitna i za koju postoji veliki interes uzimajući u obzir da je Istanbul veliki transferni centar.

Napominju da su kompanije te koje uspostavljaju linije, a na osnovu procjena i analiza tržišta, odnosno interesa građana za određene linije. U ovom slučaju kompanije posebno prate mjere koje se provode prema stranim državljanima prilikom ulaska u BiH, odnosno obratno kada je u pitanju ulazak stranaca, te bh. državljana prilikom ulaska u druge zemlje.

S obzirom da su u većini zemalja još uvijek na snazi restriktivne mjere kada je u pitanju ulazak stranih državljana, iz Međunardnog aerodroma Sarajevo navode da to je ujedno i glavni razlog što kompanije uspostavljaju trenutno manji broj linija.

Značajniji povratak kompanija i uspostavu letova prema destinacijama koje su postojale ranije očekuju u julu.

U narednom periodu najavljeno je da bi Pegasus Airlines trebao uspostaviti letove za Istanbul, Flydubai za Dubai, Air Arabia za Šaržu, kao i kompanije Flybosnia i Flynas.

Međutim, uspostava i obim letova će u velikoj mjeri ovisiti o restrikcijama koje budu na snazi.

Na Međunardnom aerodromu Sarajevo očekuju i određeni broj čarter letova, a imaju i najave da određene aviokompanije u narednom periodu planiraju povećati broj sedmičnih letova.

Naglašavaju da je usljed trenutno manjeg obima prometa prouzročenog pandemijom koronavirusa i broj angažiranih radnika na aerodromu značajno smanjen, odnosno usklađen sa trenutnim potrebama. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.